Shorthanded rundt jorda i 40-fotere

I dag startet første etappe av Portimao Global Ocean Race. Pauline Book-Bratbak er i Portugal og snakket med seilerne rett før start.

Publisert

Portimao Global Ocean Race går i fem etapper jorda rundt i 40-fotere. Starten på første etappe startet i dag og går fra Portimao til Cape Town. Portimao ligger helt syd i Portugal, så det er sjanser for at disse båtene blir forbiseilt av Volvo Ocean Race båtene i natt eller på morgentimene.

To klasser

Det er både siglehanded og dobbelhandet i Portimao Global Ocean Race. Søndag kveld er det «Hayai» med nederlandske Nico Budel som leder ut fra start. Det er kun to båter i klassen. I dobbelhand klassen leder «Beluga Racer».

Pauline Book-Bratbak som er i Portugal i forbindelse med sin langtur. Du kan lese hennes siste langtur brev her.

Rapport fra Pauline Book-Bratbak

Seks båter ligger klare til start i den første jorda rundt regattaen for 40-fotere, to Open 40 og fire Class 40, og spenningen blant seilerne stiger etter hvert som starten nærmer seg den 12. oktober.

- Det er veldig spesiell atmosfære, for vi har blitt godt kjent siden vi ligger på samme brygge, prater sammen og er ute og spiser sammen hver kveld. Samtidig er vi konkurrenter, så vi går og lurer litt på hverandre og prøver for eksempel å finne ut hvor mye diesel og vann de andre har med, sier Felix om bord på Beluga Racer.

Om bord i lederbåten

Vi fikk komme om bord i den tyske båten, en Akilaria Class 40, og ble litt kjent med de to guttene Boris Herrmann og Felix Oehme, som satser på å vinne. De er begge tidligere erfarne jolleseilere og Herrmann har tidligere også deltatt i Minitransat.

- De fleste av de som er med her er tidligere jolleseilere, sier Felix.

Få deltagere

Vi hadde vel forventet et noe større arrangement og flere deltagere da vi tok turen til Portimao, men båtene som lå klare var det allikevel moro å få ta en titt på. To av dem er ca ti år gamle Open 40 båter. Disse seiles solo. Av de fire Class 40 båtene er to Akilaria, en er Express og en er en proto designet av Guillaume Verdier, med et design den kjente italienske soloseileren, Giovanni Soldini har vunnet både 2007 Transat Jacques Vabre og 2008 Artemis transat. På spørsmål om fartsforskjell på Class 40 båtene sier Boris:

- Jeg tror at protoen går litt fortere. Men vi har hatt mulighet til å teste ut vår båt og alt utstyr i mye større grad, og det ser jeg som en stor fordel. Protoen har bare seilt omtrent 2000 nm, sier den tidligere jolleseileren som også ble nummer to i årets Artemis transat.

Regattaens første etappe går fra Portimao til Cape Town, totalt er det 5 etapper, og målgang er i Portimao juni 2009. www.portimaoglobaloceanrace.com

Powered by Labrador CMS