STØRST: «Enderpearl» har vunnet to ganger på rad, men i år blir det mindre vind.

Hvem blir først til Skagen

Det kan bli en langt og behagelig regatta i år. Hvilke båter vil tjene på en kryss i lett vind?

Publisert

Det er Ultra-klassen som vil se de høyeste hastighetene på loggen i år, og det vil de se når de kommer ut i Ytre Oslofjord hvor de får glede av vind fra nordvest. Ultra-båtene starter kl 19.00 fra Holmestrand, 17 timer før hovedfeltet. De setter kursen mot Jomfruland hvor de vil få 60 nm med slør til morgentimene, før de får en skarp slør til Persgrunnen, mellom Koster og Väderöarna, en distanse på 40 nm. Her bør de være ett godt stykke før feltet som starter fra Holmestrand kl 12.00 torsdag 1. mai.

Med prognosene 16. mai er det mye som tyder på at det blir en Ultra-båt som kommer til Skagen først. Den svenske 30-foteren «Zeus» har klassens høyeste måletall, og skal være raskest. Men Marius Løken i Dehler 44 «Off Course» har mye lengre vannlinje, og kan ha en fordel om «Zeus» ikke planer. Det ser ut til at det blir kryss mot Skagen, og da vil nok også «Off Course» ha en fordel. «Hyrrokkin» viset god fart i lett vind under Oslofjorden Rundt. De ønsker også varierte forhold, og det vil de få.

RASK: Dehler 44 «Off Course» kan være den første båten over mållinjen. Båten seiler Ultra-klassen, og starter 17. mai.
FØRST: «Jokerman» har gode sjanser for å være først i mål av shorthandedbåtene.
FARR 30: «Wii 2» under NM shorthaned 2021 Hankø.

Start torsdag

Hovedfeltet skal seilere en kortere distanse, men kan bruke lengre tid. Det kan bli solgangsbris, og da vil shorthanded-båtene som starter først, komme lengst ut fjorden før vinden dør, inne ved land.

Det er 25 båter med i shorthanded-klassen, men båter fra 28 til 50 fot. Per Ottar Skaaret i X-50 «Jokerman» starter 90 minutter før 76-foteren «EnderPearl». «EnderPearl» er svært langbeint, og vunnet Skagen Race de to siste gangene. Det ønsker de og gjenta. Ett eller annet sted vil «EnderPearl» ta igjen «Jokerman».

Små og lette båter kan ha en fordel i lite vind. Farr 30 «WII 2» kan bli farlig i shorthandedklassen.

Fullt mannskap

Vi har tro på små og lette båter i klassen med fullt mannskap. Farr 30 «Pakalolo» er en vinnerkandidat i den minste klassen, men det er også First 34.7 «Lethe». Om det blir lengre strekk med moderat vind, hvor lang vannlinje gir uttelling, så er det ikke dumt med 42-fots skrog og lavt målebrev. Det har First 42 «Eskalpoe».

I den mellomste NOR Rating-klassen er det hele tre Hanse 430, velseilende turbåter som sannsynligvis hadde ønsket mer vind. Om det er de små og lette som vinner, så er HP1030 «Vindfang» en båt å passe seg for. Hans Wang har vunnet Skagen Race over-all før, og seiler i år en X-40. Det er to slike, samt også en IMX-40 med samme skroglinjer, men karbonmast.

KUL: «Snakkas» er en båt vi venter vil gjøre det godt på resultatlisten.
NOR RATING: First 34.7 «Lethe» er en båt vi forventer vil gjøre det bra.

.

VINNER: «Karma Police» har muligheter for å vinne Skagen race for tredje gang.

De store

CNB 76 «EnderPearl» har vi nevnt. Den har gode sjanser på å komme først over mållinjen, men kan lide om vinden forsvinner. Skaw 9 «Karma Police» er tilbake, og denne lille 30-foteren har vunnet Skagen Race to ganger før, i 2015 og i 2017. Vi mener også at Aquatich 40 «Snakkas» kan bli farlig. X-442 «Pixeline» har også vunnet før, i 2011.

Du finner startlistene her.