PROGNOSER: Silje With har sammenlignet vindstyrken fra ulike modeller i Skagen frem i tid. Den viser store forskjeller, og det gir usikker prognose.

Usikre prognoser for Skagen Race

Silje With holdt et glimrende innlegg på skippermøte mandag. Hennes gode råd er å observere aktivt under regattaen.

Publisert Sist oppdatert

Silje With er anerkjent navigatør, og innleder foredraget ved å understreke at hun ikke er meteorolog.

–Det er viktig å skaffe det store bildet, og det gjør du ved å samle inn værdata fra ulike modeller. Data fra disse modellene varierer mye, men viser at det går mot høytrykk, forteller With. Høytrykk er forbundet med fint vær og lite vind. Modeller viser at vindstyrken kan være fra null til åtte meter per sekund. With liker å se på det store bildet, og se hvordan lavtrykk og høytrykk beveger seg. Mellom trykkene er det isobarer som viser trykkforskjeller. Jo tettere disse linjene ligger, jo mer vind blir det. På prognosene er det god avstand mellom isobarene.

–Prognosene er for usikre nå, så det er bortkastet tid å planlegge alt i detalj nå, uttaler With.

Skippermøtet ble streamet, og du kan se sendingen i opptak på Facebook.

WINDY: Lett vind i Oslofjorden på torsdag, melder Windy.
WINDY: Lett vind i ved Skagen fredag, melder Windy.

Observer forholdene

–Observer hva som skjer rundt deg. Om det du ser stemmer med værmeldingen, så er det store sjanser for at prognosene videre også stemmer, forklarer navigatøren. Hun anbefaler også å sjekke AIS for å se fart og kurs på båter rundt. Dette kan si mye om forholdene disse båtene har. Videre anbefaler hun tjenesten «Vindnå.no» som viser vindforholdene i sann tid rundt om.

–Det er dekning langs svenskekysten, og bruk tid på å sjekke værpronoser også underveis. Bruk minst 15 minutter hver tredje time på dette, anbefaler With.

Ingen rekordseilas

–Med fem knop i snitt tar Skagen Race ett døgn, og Ultra-seilerne vil bruke 36 timer. Det kan ta lengre tid enn det, mener navigatøren. Hun mener det ikke vil bli noen rekordseilas. Temperaturen i sjøen ligger på ca 10 grader, og om natten vil lufttemperaturen falle under dette, men bli varmere med sol på dagen.

–Husk varme klær og solkrem, anbefaler With.

Det er 16. mai påmeldt 111 båter til Skagen Race. Ultra-klassen seiler en bane på ca 200 nm med start onsdag 17. mai, mens de andre klassene starter fra kl 12.00 på 18. mai. De seiler en bane på ca 120 nm.

OBSERVASJONER: Vindnå.no viser hva det blåser på ulike steder i øyeblikket.

.

YR: Frisk lens for Ultra-seilerne som starter 17. mai. Prognose for Ytre Oslofjord.
YR: Mindre vind for hovedfeltet som starter 18. mai. Prognose for Ytre Oslofjord.

.

YR: Prognose for Väderöarna. Behagelig kryss
YR: Progose for Skagen.

.