RASK: «Zeus» er bare 30-fot men vant VMs store klasse og var av de første båtene i mål.

Rå båter til Skagen Race Ultra

De fleste shorthandedseilerne vil seile en omvei til Skagen.

Publisert

Skagen Race starter 18. mai, men de 16 shorthandedbåtene som skal seile lengre, starter alt 17. mai. De skal seile en bane på ca 200 nm, og banen blir satt etter værprognosen. Blir det mye slør, så er det en del båter som vil kose seg, men blir det en tøff kryss, kan det smake vondt.

–Jeg observerer at deltagerantallet på regattaer er lavere i år, men vi nærmer oss 100 påmeldte, og er ganske fornøyd, forteller Lars Wilhelmsen i Sportspartner som er med å arrangere sammen med Bærum Seilforening. Han regner med at deltagertallet ikke vil havne langt unner deltagerantallet i fjor.

Svensk gjest

Feltets tøffeste båt kommer fra Sverige. Det er Z30+ «Zeus». 30-foteren vant største klasse under ORCi VM i fjor. Under VM imponerte båten stort, og klarte å holde følge med ClubSwan 36 med vippekjøl, både på kryss og lens. 30 -foteren har et høyt måletall. Så høyt at den havner i den største klassen sammen med 40-fotere. «Zeus» var 37 minutter foran Marius Løken i Dehler 44 «Off Course» i mål under Gotland Runt i fjor.

Men det er flere små og raske. Sigmund Hertzberg stiller med ny «Hyrokkin», en Dehler 30 OD som har mye til felles med Z30+, liten, lett og rask.

Liten lett og rask er også «Tetraktys», en Figaro 2 som er blitt importert til Norge i vinter. Båten har Andreas Tinglum som skipper.

LØP: Arrangøren har to løpsalternativer. Den rød rundt Læsaø, og den Grønne til Jomfruland.

Flest ultra

Det er 26 doubblehanded-båter påmeldt til Skagen Race, 16 av dem i Ultra-klassen, mens 10 skal seile vanlig rute som er på ca 120 nm, 80 nm kortere enn Ultra-klassen.

I fjor var det fire deltagere i Singlehanded-klasse, i år er det en, og Anders Nyberg fra Göteborg har meldt seg på Ultra Singlelhanded med sin RM 1350, som eneste deltager.

–Vi har lagt opp til to baner, og organiserer det slik at vi kan gjøre en avkortning om det blir lite vind, forteller Lars Wilhelmsen. Det ene alternativet er å seile rundt Læsø, det andre er å seile til Jomfruland, så til Persgrunnen, og så følge resten av feltet til Skagen.

NOR Rating størst

Det er 43 båter påmeldt i NOR Rating, to dager før fristen løper ut. I fjor deltok det 86 båter i denne klassen. I år et regattaen en uke tidligere, og den starter starter også på en torsdag, i stede for en onsdag, slik at 17. mai ikke skal hindre deltagelse. Det gjør Skagen Race-helgen litt kortere. Vi har også hatt en sen vår. Påmeldingslisten viser at det er mange båter som mangler målebrev.

Du kan melde deg på her