VANT: «Hyrrokkin» viser at Dehler 30 OD er rask i lett vind.

Vant debut-regatta, nå venter Skagen

Oslofjorden Rundt blåste liv i shorthanded-miljøet på Østlandet. Til topps gikk Sigmund Hertzberg og Tim Sandberg i ny båt.

Publisert Sist oppdatert

«Hyrrokkin» er nå en Dehler 30 OD, en mindre båt enn Sun Fast 3300, men med høyere måletall. 30-foteren seilte i stor klasse, men vant shorthandedklassen over-all også.

– Det var gøy, og litt uventet. Det var første tur om bord for Tim Sandberg, men han er Norges beste lettvindsseiler, så de gikk det bra, forteller Hertzberg på telefon.

Det var lette forhold under regattaen, både fredag og lørdag, og spesielt fredag var krevende.

Tilfeldigheter

– På fredag var det bare oss, sammen med to andre som kom i mål før vinden forsvant helt. Det var ikke mye vi hadde heller, men kom over linja med litt medstrøm. Det ble mange seilskift, og det ble god trening før Skagen Race, forklarer vinneren.

Han beskriver at de var heldige på fredag. «Hyrrokkin» hadde siste start, og fikk nordavinden først da vindens snudde fra sør. En tilfeldighet som «Hyrrokkin» fikk utnyttet.

– Det ble mye lettvindsseiling, og vår lette, lille båt glir bra i lite vind, forteller Hertzberg. Dehler 30 OD har enda høyere måletall enn Farr 30, og seilte raskere enn de to Farr 30-båtene som deltok.

LETT: Speilblankt vann på lørdag, men spinnakeren ble fyldt med vind.
SEIER: Yngve og Asbjørn Lønmo tok seieren i liten klasse under Oslofjorden Rundt.
FREDAG: Fin sønnavind under starten fredag, men vinden dreide 180 grader ikke lenge etter.

Magisk regatta

– Oslofjorden Rundt har blitt vår favorittseilas gjennom året. Fredag kveld er alltid magisk, og det ble den i år også, mener Hertzberg. Oslofjorden Rundt er en regatta med lang historie, men fallende deltagerantall. Det så mørk ut i år, men det kom en bølge med påmeldinger i siste liten, og det ble til sammen 40 båter. Nesten halvparten av disse seilte doublehanded.

– Regattaen ble bra arrangert, og det var fint at vi fikk en avkortning på lørdag. Vannet var helt speilblankt, men det lå et lite drag noen meter over vannflaten, som vi seilere klarte å utnytte, sier Hertzberg.

Du finner resultatene her

Klar for Skagen

Alt på onsdag går starten på Skagen Race, for Ultra-deltagerne. «Hyrrokkin» er alt flyttet til Holmestrand.

– Vi er klare for Skagen Race, men det er en del små ting som må på plass. Vi seilte uten vindinstrumenter i helgen, og det bør være på plass før start. Det er mye som må fikses, forteller skipperen på vinnerbåten.

Ønsker varierte forhold

– Prognosene for Skagen Race skifter hele tiden. Vi så nå at vi kan gjøre det bra i lett vind, men det blir morsommere med mer vind bakfra. Skiftende forhold passer oss bra, mener Hertzberg.

KLARE: Sigmund Hertzberg og Tim Sandberg er klare for Skagen Race.

Prognosene for Færder Fyr, onsdag 17. mai sier frisk vind fra nord, som dreier vest.

Konkurrent fra Sverige

Z30+ «Zeus» kan bli en tøff utfordrer for «Hyrrokkin» under Skagen race. Denne 30-foteren er også lett og rask, og har enda høyere måletall. «Zeus» har 1,162, det høyeste måletallet i klassen. 30-foteren skal til og med seilere fortere enn Dehler 44 «Off Course» som har 1,110 i måletall. «Hyrrokkin» har 1,029 og kan også ha Figaro II «Tetraktys» foran seg i mål.

– Med to Volvo Ocean Race-seilere om bord, blir «Zeus» en utfordring. Med to gode seilere så vil de seile fort, selv om én hviler. Slik er det ikke i alle de andre båtene, mener Hertzberg.