Smertehelvete i Sørishavet

For Vendée Globe seileren Yann Elies som ligger i køya med lårbensbrudd er smertene nesten uutholdelige. Hjelpen er et drøyt døgn unna.

Publisert

Skipperen på «Generalis», Yann Elies, ble alvorlig skadd igår da han brakk lårbenet under arbeide på fordekket da båten hans befant seg ca 800 nm syd for Australia. Nå ligger han i køya og venter på hjelp, men må i mellomtiden tåle ekstreme smerter uten tilgang til smertestillende medisiner.

Elies har bedt regattaledelsen om å bli hentet fra båten, og via regattaens sikkerhetsansvarlige i Australia,  David Adams, er Maritime Rescue Coordination Center (MRCC) i Canberra, som dekker det området der Elies nå befinner seg, kontaktet.  Den australske redningstjenesten har mobilisert et marinefartøy med sykehuskapasitet som forlot Perth kl 1950 UTC igår og som ventelig vil være ved Elies´ båt imorgen ettermiddag.

På anmodning fra regattaledelsen har Marc Guillemot og Samantha Davies lagt om kursen og er på vei mot Elies for å yte moralsk støtte til den skadde. Førstnevnte er nå ved båten og har etablert kontakt via satellittelefon.  Han vil ligge stand by inntil redningsskipete ankommer. Også Vincent Riou og Armel Le Cleac'h har tilbudt seg å bistå, men vindforholdene er lite gunstige med tanke på å nå frem til den skadde innen rimelig tid. Å forsøke og evakuere Elies til Guillemots båt vil være umulig, med mindre pasientens tilstand skulle forandre seg dramatisk til det verre. .

Regattaens lege, Jean-Yves Chauve, mener fremdeles at Yann Elies har brukket lårbenet og han understreket at pasienten må ligge godt og varmt i køya og at han spiser og drikker godt. Han bør også forsøke å finne frem til medisinkisten ombord som inneholder morfintabletter og om mulig spjelke benet så det holder seg i ro. 

Alain Gautier fortalte på en pressekonferanse fra regattaens hovedkvarter igår at Elies ligger i køya ved kartbordet der han har vært helt siden han fikk krabbet seg under dekk. I en båt som kaster voldsomt på seg er det for smertefullt å forsøke og bevege seg over dørken for å komme frem til medisinkisten, selv om han både fysisk og mentalt kan trenge til smertestillende medisiner. 

Det blåser nå ca 15-18 knops vind i området.

www.vendeeglobe.org

Powered by Labrador CMS