Solgangsbrisen kommer

Færderseilasen byr på utfordringer i år også. Lørdag morgen kan bli en nøtt.

Publisert Sist oppdatert

BLIKK: Null vind fredag morgen ved startfeltet, men vinden kommer.

Færderseilasen starter i enden av en godværsperiode. Trykket faller, og det kan bli regn på lørdag kveld. Akkurat nå er vannet speilblankt i indre Oslofjord, men det blåser 6 m/s fra vest på Færder fyr.

Termikk

Vestavinden som blåser ute i fjorden kommer ikke ned i Inder Oslofjord. Vinden kommer først når soloppvarming av landmassene får luften til å sige, og denne luften blir erstattet av kaldere luft fra sjøen. Da vil det også bygge seg opp skyer. Dette vil starte ved middag og øke utover ettermiddagen. Første start vil gå i lett vind, mens når siste felt starter vil det blåse friskt.

Med økende vind vil feltet konsentreres i Indre Oslofjord. Det kan bli ekstra trangt gjennom Drøbaksund.

Strøm og tidevann

Det astronomiske høyvannet i Oslo er kl 15.26. Det betyr at vannet skal renne utover etter start. Men vind og trykk spiller også inn. Når feltet krysser ut Drøbaksund så vil det nok blåse så frisk at båtene opplever motstrøm. Lavvann i kveld i Moss er 20:26, mens det er høyt igjen 03:08 lørdag morgen. I motstrøm lønner det seg å seile der det er grunt.

Krevende morgen

Solgangsbrisen dør når solen slutter å varme land. Inne i fjorden avtar vinden på kvelden, men holder seg sterk ute ved Færder. Ved midnatt skal det blåse 10 m/s fra sydvest.

Det er morgenen som vi gi utfordringer. Da vil det også skye til. Ved Bastø er det lette vinder fra vest på natten, som vil dreie mot nord før avisen ligger i postkassa. Under disse forholdene kan mye bli avgjort. Det er de mest konsentrerte som har riktig trim på båten, og klarer å søke etter der vinden står.