SOLO har stukket til havs
SOLO har stukket til havs

SOLO har stukket til havs

Rune Aasberg og mannskapet om bord i SOLO skyr odden Portland Bill utenfor Weymouth. Derfor har de stukket til havs.

Publisert

Rolex Fastnet Race er inne i sitt første halve døgn, og feltet krysser i vestsørvestlig vind langs Englands sydkyst.  20–30 knop har det blåst; ved 20-tiden norsk tid var vinden nede i 12–13knop. Til nå har mesteparten av seilasen foregått i kraftig medstrøm, men nå er strømmen i ferd med å snu.

GÅR LANG UT. – Derfor har vi valgt å seile langt ut fra kysten for å slippe strømforsterkningen rundt odden Portland Bill utenfor Weymouth, sier Halvor Borse om bord til SEILmagasinet.

Dette synes imidlertid ikke på trackingen for seilasen. På den ligger SOLO fortsatt ved utløpet av The Solent med siste oppdatering kl 1330 UTC.

SLITER MED TRACKINGEN. – Ja, vi sliter med å få trackingenheten vår til å virke, og vi vet ikke hva det kan være som er galt med den, sier Halvor Borse om den gule boksen de har fått med seg fra trackingsystemet Yellow Brick.

Han tror imidlertid at de ligger på ca. en 10. plass i feltet, skjønt de nå har mistet kontakten med deler av feltet som nå ligger nærmere land.

MYE SJØ. På grunn av medstrøm kan han berette om nokså mye sjø, og motvind er noe de må vende seg til. Varslene lyder på vind som vil variere mellom sørvest og nordvest de nærmeste dagene, noe som vil bety bidevindsseilas helt frem til Fastnet Rock utenfor kysten av Irland. Styrken kan komme opp i kuling på det meste.

GI GASS! – Vi har imidlertid god båtfart, og det er bare å bite seg fast, sier Halvor Borse, som sitter i telefonen under dekk og skuer opp på hva som står skrevet oppunder dekk med store bokstaver:

«Rune, gi gass!»

– Det er «mantraet» vårt og det vi seiler etter, sier Borse.

Han forteller at starten på Fastnet Race var et skue med en mengde kjente båter på alle kanter. Rolex Fastnet Race kan i år skilte med rekorddeltagelse med 314 startende båter. Den forrige rekorden er fra ulykkesåret 1979, da 303 båter startet i det berømte racet.

– Nylig ble vi passert av et kobbel VO70er. Det var et mektig skue, sier han.

Trackingen kan du følge på arrangørens nettside.

Les også God åpning av SOLO og Ambisjoner om god plassering.