Stiv kuling i kastene i Juletreseilas
Stiv kuling i kastene i Juletreseilas

Stiv kuling i kastene i Juletreseilas

Med en værmelding på inntil 20 m/s i kastene, gikk det friskt for seg innerst i Vågen da den 44. Juletreseilasen for Optimistjoller gikk av stabelen lørdag.

Publisert

Også i år samlet regattaen 100 optimstjolleseilere, inkludert landets aller beste. Både norgesmesteren, EM-laget og VM-laget var med. Og den som mestret kastene og skiftene og regnbyene aller best, var Bergens Seilforenings Alexander Wallem Berge.

Sønnavinden i Bergen sentrum får ikke stabilt tak, så man var aldri redd for sikkerheten. Dessuten lå Redningsselskapets flotte ”Kristian Gerhard Jebsen” stand by, og fungerte samtidig som et kjærkomment le for regattasjefen og hans stab. Som vanlig ble det seilt i 3 heat. De utenbys seilerne har med egen rigg og seil, men låner båter av Bergensseilerne. De 12 beste fra hvert heat kommer til finalen. Mens de venter på tur, blir seilerne foret med skillingsboller og pølser på Zachariasbryggen.

Båtskifte foregikk i lett kaotiske former, for selv om det er satt opp på forhånd hvem som skal låne båt av hvem, var det en del rigger som ikke passet til den tildelte båt, og så var der et par mindre havari, men seilerne tok det med yr, vimsete ro, og alle kom seg på sjøen etter hvert.

Selv om forholdene ble litt vel tøffe for de yngste, ble det mye mer action og spenning med den kraftige kastevinden. Etter en del kullseilinger, til glede for torghandlere og andre forbipasserende, noen generelle tilbakekallinger og litt venting på ferger som skulle passere, var finaleheatet klart. Det ble, ikke uventet, spekket av toppseilere. Så for finalens rekrutt, tiåringen Halvor Teigland, ble det et tøft møte med ”eliten”, noe som han imidlertid taklet utrolig bra!

De innledende heatene ble vunnet av Aksel Jacobsen fra Fredrikstad Seilforening, Kyrre Laugerud Moe fra Asker Seilforening og Trine Merete Olsen fra Horten Seilforening. Men i finalen kunne ingen true Alexander Wallem Berge. Han ledet de meste av løpet, selv om en til tider klar ledelse skrumpet kraftig inn på slutten, da Kyrre Laugerud Moe utnyttet rossene best. Men Kyrre måtte likevel ta til takke med andreplassen, fulgt av norgescupvinneren Kristian Hammarstrøm på tredje.

I Juletreseilasen seiler alle i samme klasse, men det kåres likevel beste i yngste, som blir den heldige vinner av et North seil. I år, som i fjor, ble dette vunnet av talentfulle Karianne Hammarstrøm fra Drøbaksund Seilforening, som ble imponerende 6 i finalen. Beste rekrutt ble Halvor med sin 25.plass, mens Bergens Seilforening var suveren i den innlagte lag-konkurransen, med Alexanders 1.plass, 4. plass til Maxime Schjøtt Brackman, 7. Hanna Højgaard Molden og 12. Marius Hole Isager.

I ettermiddagens tusmørke ble båtene tatt på land, og kalde seilere fraktet til Slåtthaughallen for bading, pizzafest og premieutdeling, før de enda skulle videre til bowling. Programmet for Juletreseilasen er ikke for pyser! Og lange tradisjoner, de tukler man jo ikke med!

Powered by Labrador CMS