Ståle Jordan seiler seg opp

Soloseilerene ligger ved Kanariøyene, og vest har vært best.

Publisert

Ståle Jordan deltar som første og eneste nordmann i Transat 6.50 hvor man seiler fra Frankrike til Brasil i båter som makimalt kan være 6,5 meter. Andre etappe fra Madeira startet på lørdag.

Fulgt vinnersporet

Det ble en slitsom start fra Madeira. Vinden var rett i mot, og å seile disse båtene på kryss er slitsomt. For å seile optimalt må de hele tiden trimmes, noe som ikke er forenlig med søvn. Den største utviklingen på disse båttypene har vært på kryssegenskaper, hvor de nye båtene er bedre. Ståle Jordan har holdt en litt lavere fart en de beste. Søndag ble han også liggende stille, sannsynligvis for å reparere noe. Han falt da ned på nest siste plass, men seil seg opp siden.

Ståle Jordan har fulgt sporet til båtene som leder, men har ikke klart å følge samme høyde. Men nå har nok han tatt sitt siste slag på lenge og kan glede seg over å slippe ut på skjøtene nå som de seiler inn i passatvinden. Jordan ligger nå på en 26. Plass, 80 nm fra lederbåten. Han seiler for øyeblikket raskere enn klyngen av båter vest for ham, og kan avansere ytterligere.

Båtene som har tapt mye er de som har gått lengst øst. Det er denne klyngen Jordan har seilt forbi.

Vest er best

En seiler har gått ekstremt mot vest, det er Charlie Dalin. Denne franskmannen var med på Ericsson på Lanzarote og venn av Aksel Magdahl. Magdahl har gitt han en detaljert vær breifing før start, så det er delvis en norsk bragd at Dalin leder serieklassen. Francisco Lobato som vant så suverent første etappe seiler vest for Teneriffe og taper masse. Han har nå falt ned til 7. plass og skal slite for å komme tilbake til toppen.

Tett i tet

I proto klasssen hvor Jordan seiler er det meget tett mellom de seks første båtene. Bare åtte nautiske mil skiller, slik at båtene har visuell kontakt. Stéphane Lediraison leder foran favoritten Henri Paul Schipman som seiler sin egen designete båt. Pierre Brasseur på tredje seiler en båt fra 2001 med nummer 348, og viser at man kan hevde seg i eldre båter også. Farten øker for båtene i tet.

Mot Afrika

Weatherroutingen fra lørdag viste at det ville lønne seg å gå øst etter Kanariøyene og få glede av vindene langs land av Afrika på vei mot Kapp Verde.

Her er film som viser weatherroutingen.

Powered by Labrador CMS