Stor NMs favoritter

Torsdag starter Stor NM i Horten. Det deltar over 300 seilere i 12 klasser. Her er favorittene.

Publisert

Antall deltagere og klasser i årets Stor NM er nesten lik i fjor hvor arrangementet ble arrangert samme helg i Tønsberg. Også i år kolliderer Stor NM med Hankø race Week, men enda verre ISAF VM i Portugal. Det gjør at Stor NM også i år vil være et junior mestersakp. De største forandringer er at det er innført en Laser radial-klasse for gutter. Zoom 8 har også egen jente klasse.

Største klasse

E-jolle for gutter er største klasse, og det deltar faktisk flere i år enn i fjor selv om båtklassen har mistet litt status internasjonalt. Det stille 50 båter, en mer enn i fjor. Mathias Mollatt er en klar favoritt (Store bildet). Han leder rankingen og er klar for å ta revasj fra i fjor hvor han mistet medaljen under finaleseilasen. Christian Juell fikk brosje i fjor og satser nok på gull i år. Det håper nok Erik Kavli også på. Han har flere gode internasjonale seilaser i år og ligger to på rankingen. Carl-Erik Kullmann kan også bli farlig. Han har vært i toppen lenge men mangler den gjeveste medaljen. Junioren Inge Salvesen er en outsider. Han er tatt ut til å seile for Norge i ISAF jr. NM. Av unge seilere som har kommet fra Optimist kan Nicholas Small og Kristian Hammarstrøm være farlige.

E-jolle jentene

I fjor måtte det være 30 jenter i e-jolle for å få egen start. Foreløpig er det på meldt 29 jenter til årets Stor NM og en etterslenger vil nok komme med. Fjorårets vinner Anette Melsom Myhre er favoritt, men mange kan vinne. Best i år etter Anette har Mari Sveen og Marthe Enger Eide vært. De ligger som nr. 10 og 11. på rankingen som teller nesten 100 seilere. Monica Rodal seiler egentlig 470, men har mistet sin makker og seiler derfor e-jolle igjen. Under siste NC viste hun at hun ikke har glemt sine kunstner og gikk til topps. Det kan hun også under NM. Taja Zaikova vil nok også prøve å avslutte med stil. Hun har satset på studier og meldt seg av ToppSeil, men vil delta i NM.

De raskeste

Formula Windsurf seiler opp mot 30 knop og er en populær klasse, men antall deltagere har sunket i forhold fra i fjord. I år er det 27 deltagere mot i fjor 49. Veteranen Kristian Olsen er alltid sterk men må nok kjempe for gullet mot Vegard Johan Eimind. Eneste jente i formula klassen er Katharine Wang-Hansen, søster av Sebastian som også er forventet å kjempe i toppen.

29er

49erens lillesøster har fått litt flere deltagere enn i fjord, selv om det har vært litt utskiftninger i klassen. Her kan det godt bli jentene som går til topps. Karoline Palmer og Kristin Nyland har fått det meget godt til. Også unge Andreas Sola Fischer og Baard Trondssøm seiler bra. Begge disse lagene er tatt ut til å seile for Norge under ISAF jr. VM

Få Laser-seilere

Det stiller bare 19 Laser standard mot i fjor 30. Det er skuffende med tanke på hvor stor klassen er internasjonalt, og hvor mange båter det finnes i Norge. Laser-klassen er fremdeles en masterklasse i Norge, og mange potensielle deltagere finnes nok utenfor Hankø under Stor NM. Kristian Ruth var suveren i fjord, men det var også Stian Tuv i e-jolle. Nå seiler Stian Laser og vil kunne ta Kristian på en god dag. Ruth står på meldt til Stor NM, men er også tatt ut til å seilas ISAF VM i Portugal. Jon Anders Quamme tok bronsje i fjor og er også medaljekandidat i år også.

Laser Radial

Laser radial for gutter er en ny klasse i Norge. Her stiller bare fire båter. Mikkel Berger var i toppen i Zoom 8 klassen i fjor og vil nok seile bra i Laser radial også. Elin Samdal vil seile ISAF VM, og dermed er Helene C Gjerpen klar favoritt i Laser radial for jenter.

Zoom 8

Zoom 8 klassen er fremdeles i vekst og i år er det egen jente og gutte klasse. Det stiller 27 gutter og 26 jenter. Erik Norum Snerlebakken har vært suveren i Zoom 8 klassen en god stun dog er favoritt. Mathias Kvitrud Haugstad og Jens Kristian Hole har også gjort det godt i Norges Cup seilasene i år

I Zoom 8 seiler jentene like bra som guttene. Christine Spiten er favoritt i jenteklassen. Ingrid Kvåle Nordaas og Nina Melsom Kristensen har også seilt bra i år.

Optimist

Hele 46optimister deltar i gutteklassen. Også denne klassen er dermed i vekst. Det stiller 39 jenter Best i Norges Cupen i Optimist så langt i år har Harald Fæste vært. Bak ham ligger Magnus Andersen og Aksel Jacobsen. Ane Gundersen har vært beste jente. Bak henne ligger Marte Helene Johansen og Ina Berentsen Kullmann.

2.4mR

Bjørnar Erikstad er klar favoritt i denne lille kjølbåten. Jostein Stordal vant finale seilasen i fjor og kan ta gullet fra favoritten. Det stiller bare 9 båter, 5 færre enn i fjor.

Les om fjor årets Stor NM her

Powered by Labrador CMS