UK SAILMAKERs WINDJAMMER RACE 2018

JENTER: 35 av 43 båter hadde jenter om bord. Så også hos Dino Ivkovic fra Stord  i hans First Class 8. Med seg hadde han Michaela Weissova, Sinisa Davidovic, Ingmar Helland og Åshild Giving.
JENTER: 35 av 43 båter hadde jenter om bord. Så også hos Dino Ivkovic fra Stord i hans First Class 8. Med seg hadde han Michaela Weissova, Sinisa Davidovic, Ingmar Helland og Åshild Giving.

Damene skapte fest på Stord

35 av ialt 43 startende båter hadde damer om bord i UK Sailmaker Windjammer Race. Det må være rekord i norsk storbåtsammenheng.

Publisert Sist oppdatert

– At det var så mange damer med i årets Windjammer Race, var ikke helt uten grunn. Alle båtene som hadde minst en dame om bord, var nemlig med i trekningen av en splitter ny spinnaker. Det slo åpenbart an, for av de 43 startende båtene var det damer i 35 av dem. Så mange damer har det aldri vært med før – heller ikke på festen etterpå, forteller en svært fornøyd regattasjef i Stord Seilforening, John Bjordal.

Han betegner stemningen som elektrisk.

Den heldige vinneren av spinnakeren, som ble utropt under stor jubel under avslutningsfesten på Stord Hotell, ble Erling Gangdal fra arrangørforeningen – noe som betyr at UK Sailmakers må bruke høsten til å lage en spinnaker til hans Bavaria 35 Match.

– Ringreven Gangdal fikk for øvrig også vandrepokalen for Beste Start, en pokal han har vunnet mange ganger før, sier Bjordal.

Jubileumsregatta

I år var det 40. gang Windjammer Race ble arrangert, og en regatta som arrangeres i oktober måned kan få alt av vær. Årets utgave ble av den vindstille sorten. De 43 båtene sêg avsted over start i 1–2 m/sek – og stort mer ble det heller ikke utover i regattaen. Kanskje litt.

Men et flott skue var det.

– De 50–70 tilskuerene som stod på moloen i Leirvik havn, fikk se det flotte skuet det er når nesten 50 båter seiler ut fra Vikafle og ut i Sunnhordlandsbassenget, fortsetter Gangdal.

Løpet var lagt med krys nordøstover til Hidle, hvoretter krusen ble lagt sørover til et utlagt merke ved Tittelsnes.

– Der økte vinden litt, gennakere og spinnakere kom opp og vi fikk en flott slør nedover til neste runding. Rapporter om vindstille på mållinjen gjorde at regattasjefen på sjøen, Inge Skaar, kloklig valgte å avkorte for å sikre at alle kom seg i mål og rakk festen.

Avkortingen gjorde også sitt til at alle båtene som startet, fullførte.

Vinnere

Over all-vinneren, som også tildelse en vandrepokal i Windjammer Race, ble denne gangen Torodd Olsen fra Stord. Han hadde med seg Kent Spissøy, Christina Olsen og Noah Antonsen. Olsen seiler en båt av typen Robber 3E og vant også den minste Nor Rating-klassen.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

OVER ALL: Torodd Olsen fra Stord vant over all sammen med mannskapet sitt.
OVER ALL: Torodd Olsen fra Stord vant over all sammen med mannskapet sitt.

Vinner av den mellomste Nor Rating-klassen ble også en Stord-seiler; Erling Tyse i sin Sun Fast 37. At det er viktig å ta vare på sekundene og utnytte hvert vindpust, var seieren et vitnesbyrd om. Tyse, som seilte sammen med Agnieszka Perkovic  og Håvard Hakestad, vant med kun to sekunders margin til Jan Vidar Nordstrand fra Bergen.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

FØRST: Det var verdt turen fra Stavanger til Stord, for Hans Martin Veding vant den store klassen sammen med sine medseilere.
FØRST: Det var verdt turen fra Stavanger til Stord, for Hans Martin Veding vant den store klassen sammen med sine medseilere.

Klassen for de store båtene ble vunnet av Hans Martin Veding fra Stavanger i en J/109, mens seieren i shorhanded-klassen gikk til Ole Jacob Eide og Ole Marius Ekeberg fra Stord. De seilte en Skippi 650 Race. I turklassen deltok kun en båt – og det var Torleif Verøy fra Stord i i en Bavaria B/One.

Fullstendig resultatliste.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

SHORTHANDED: Ole Jacob Eide og Ole Marius Ekeberg vant shorthanded-klassen med den minste båten.
SHORTHANDED: Ole Jacob Eide og Ole Marius Ekeberg vant shorthanded-klassen med den minste båten.

– Det ble en fantastisk seilerhelg. Vårt 40 års jubileum dro 47 påmeldte båter der 43 startet og alle fullførte! Det er ikke verst på en øy på Vestlandet – i oktober! Vi hadde ca. 160 seilere på fjorden og holder vi utenfor Shorthanded klassen var det i snitt nesten fem personer i hver båt. Dette forteller at denne seilasen handler om mer enn bare seiling, det sosiale er vel så viktig for de fleste som deltar og høydebpunktet er premiefesten på Stord Hotell, lørdag kveld, sier John Gangdal.