America's Cup

Strenge fysiske krav til mannskapene

Er du rask som Usain Bolt og utholdende som Alexander Kristoff, da kan du søke jobb som mannskap i America's Cup

Publisert Sist oppdatert

Louis Sinclair, den 24 år gamle baugmannen på Oracle Team USA, er sterk som en bjønn. Han løfter 180 kilo, hopper 85 centimeter i stille høyde, har luftinntak på 70 ml/ kg/min. og kun 8 prosent kroppsfett . - Han er ung, stor, sterk og i god form, sier hans lagkamerater. Den perfekte moderne AC seiler.

En blanding av Kristoff og Bolt

- Den ideelle America’s Cup utøveren har aerobic styrke som Alexander Kristoff og  anaerobic som en sprinter som Usain Bolt, alt i en person, sier Pete Cunningham, treneren for Artemis Racing.

- Det er den store utfordringen, å finne en utøver som har både stayerevne og styrke for å dra vinsjene hurtig under ekstrem belastning.  

Ekstrem fysisk trening

For å oppnå dette må seilerne drive fysisk trening mange ganger i uken i tillegg til treniongen i båten. Selv om rormannens og wingtrimmernes muskestyrke er mindre viktig enn for dem som skal dra i vinsjene er det viktig at alle utøverne er i så god form som mulig.

Krevende vektprogram

- Vi tar kilo fra rormann og trimmer og gir til vinsjgutta, sier Ben Williams, treneren til Land Rover BAR. - Slik er de som trenger å være det sterkest. Men alle trenger å være sterke uskadd og ved god helse. Vi forsøker å trene mer videnskapelig enn tidligere, sier Williams. Lagene foretar blodprøver for å teste vitamin og mineralinnhold og gir grunnlaget for at ernæringseksperter og trenere utarbeider kosthold- og treningsprogram individuelet til hver utøver. I tillegg måles hudfolder på forskjellige områder på kroppen for å sjekke at utøverne holder så lav vekt som mulig uten å miste muskelkraft. 

Samarbeid mellom trenerne

Tre trenere, Cunningham, Williams, og Craig McFarlane fra Oracle Team USA har delt kunnskap om hvordan den ideelle America's Cup seiler bør være fysisk.