Test fra arkivet: X-41

X-41 - Ny entype regattabåt

X-41 får testens toppkarakter for seilegenskaper, men den nye entypebåten fra X-Yachts er trang under dekk.

Publisert Sist oppdatert

Høsten 2007 testet vi det som var av 40-fotere på det norske markedet, og delte testen opp etter raske seilbåter, luksuriøse seilbåter og familieturseilere. I Seilas 1-2008 presenterte vi de fem raske, og hver av disse båtene blir i uken presentert i egen artikkel. Testene ligger åpen til hele rapporten er publisert. Testen ble publisert over åtte sider i bladet.

ssOppfølgeren til X-35 er allerede i ferd med å etablere seg som den nye entypeklassen blant 40-foterne. I Norge blir det til sommeren rundt ti båter, hvorav åtte disponeres av Xpo- gruppen til DN seilcup. For det er først og fremst som regattabåt X-41 gjør seg bemerket, selv om innredningen gjør det fullt mulig å turseile komfortabelt med familien i sommerferien.

Gjennomtenkt hurtigseiler

X-Yachts viser igjen at de er blant de beste på dekksutstyr som er riktig plassert og som gjør båten svært trimbar. X-41 er laget av seilere for seilere og det merkes. Mast og bom i kullfiber med stående rod-rig. Akterstaget i Dyneema. Brede salinger som går helt ut til skutesiden hindrer overlappende forseil, men gjør det også mulig å seile med stramt forstag uten å benytte lensetakler. Storseilet er skjøtet med tyskerskjøte og fokka lar seg trimme nærmere senter ved en enkel line, noe som kan gi ekstra høyde og kraft når det trengs. Det store rattet i karbonfiber gir rormannen perfekt styreposisjon enten han velger å stå eller sitter på cockpitkarmen med fotfeste på styrekonsollen. Styringen er ekstremt presis, men det kan ta tid å vende seg til at det er så godt som intet press mot lo. Den smale kjølen gjør båten vanskelig å seile optimalt. Balansen mellom å stå for lavt og seile fort, og å pine og seile langsomt er hårfin. Polardiagrammet viser at man i 16 knops vind skal gjøre 7.6 knop på 35 grader mot vinden. Det er i så fall imponerende.

DEKK OG COCKPIT: Rett utstyr på rett plass.
DEKK OG COCKPIT: Rett utstyr på rett plass.

Spartansk

En slik båt må nødvendigvis bli nokså vektsensitiv og det slår ut i en nokså enkel, om enn adekvat innredning som imidlertid har fine teakdetaljer. Skottene er hvite og bidrar til et lyst og trivelig interiør. Til regattaseilas kan salongbordet fjernes og benkene omdannes til sjøkøyer. Båten er smal og den store cockpiten tar mye av plassen under dekk. Båten er derfor ganske trang, størrelsen tatt i betraktning, og særlig blir forlugaren i tetteste laget. Designmessig skiller Niels Jeppesens båter seg positivt fra konkurrentene og X-41 er en virkelig lekker båt.

X-41 er trangest under dekk. Lang cockpit stjeler plass fra byssa. Forpiggen er også trang på grunn av smalt forskip.
X-41 er trangest under dekk. Lang cockpit stjeler plass fra byssa. Forpiggen er også trang på grunn av smalt forskip.
MODERNE: Men samtidig klassisk interiør.
MODERNE: Men samtidig klassisk interiør.
LITT VEL TETT: Forpiggen.
LITT VEL TETT: Forpiggen.

Konservativ modernist

Når en entypebåt skal utvikles står man helt fritt. X-Yachts har satset på det trygge både når det gjelder skrogform, rigg, innredning og materialvalg. Båten er en optimalisering av hva verftet kan best. Båten går et lite hakk videre i utviklingen, men langt fra så ekstrem og banebrytende som X-79 var den gangen den ble lansert.

– Du skal kunne seile for å få skikkelig glede ut av denne båten, sier landslagsseileren Jannicke Stålstrøm. Hun ga båten toppkarakter for seilegenskapene, men var mindre begeistret for plassen i toalettrommet.

Turseiler Arne Eriksen ga også toppkarakterer for seilegenskaper, dekksutstyr og layout, men syntes båten er trangbodd som feriebåt.

– Nøkternt interiør og litt trang, men båten har det nødvendigste, sier turseiler Svenning Torp. – Og den er utrolig velseilende.