Tøffe tak i VM

Det går på helsa løs å komme til OL i vindsurfing-klassen RS:X. Nå pågår VM i Oman.

Publisert Sist oppdatert

En av verdens mest fysiske idretter er RS:X-klassen som benyttes i OL.  Brettet er utviklet for å fungere både i lett og mye vind, men det er blytungt. For å få brettet tidlig i plan er riggen stor. Gutter bruker 9,5 kvm, mens jentene 8,5 kvm. Tungt utstyr krever mye styrke. Det merker seilerne i VM.

Pumpeføre

Pumping er vanligvis forbudt i seiling, og var det også i brettseiling tidligere, men det er det ikke lenger. Effektiv pumping betyr at brettet kommer i plan eller ikke.

Når brettet planer er hastigheten dobbel, og det gir store utslag. Brettseilerne pumper riggen som en fugls vingeslag. Det krever mye krefter. Det er faktisk mye tyngre å seile brett i mellomvind enn i sterk vind. Blåser det mye, planer brettet likevel, og da kan seilerne huke inn trapesen som gir kjærkommen avlastning for seilerne.

Pumpingen gir ikke bare slitasje på musklene. Det sliter også på håndflatene. Pumping kombinert med sand, varme og salt vann er en lite heldig kombinasjon.

Bra av Maria Mollestad

Brettseilere i verdensklasse har et oksygenopptak som de beste syklistene, men de må også ha hodet til en sjakkspiller. Nivået er skyhøyt. Det er land med strengt treningsregime som nå hevder seg.

Det deltar fem norske seilere i VM. Tre juniorer og to seniorer. Maria Mollestad startet bra med seier i oppvarmingsregattaen og en fjerdeplass i første tellende seilas.

­– Maria har kapret en plass til Norge i OL i Rio! Det ble to utrolig tøffe innledende dager her i VM med mye pumping i stekende varme. Med litt stang ut i racene i går kvalifiserte Maria heldigvis til gullfeltet (topp 30) og kan være med å kjempe videre om gode plasseringer de neste dagene, rapporteres det fra  Oman.

Tøft for gutta

Sebastian Wang-Hansen deltok i OL i 2012, men møter tøffere konkurranse nå.

– Seb hadde en veldig tøff dag i går, og han klarte dessverre ikke å komme til gullfeltet. Han er utrolig skuffet, men det er lov. I dag har vi hviledag, og seilerne skal prøve å samle mest mulig krefter til de neste dagene.

Også juniorene har det tøft. Marie Brunvoll Nustad ligger på 53. plass sammenlagt, og nr. 10, midt på feltet av juniorene. Arthur Ulrichsen ligger på 20. Plass, mens Sjur Funnemark ligger på 26. plass i juniorklassen.

Du finner full resultatliste her. 

  

PUMPEFØRE: Det koster å seile fort. Sand, salt og varme kombinert med pumpeføre er en dårlig kombinasjon.
Tom Squires Windsurfing