Tiril Bue vartet opp med noen lyspunkter i Rio
Tiril Bue vartet opp med noen lyspunkter i Rio

Tiril Bue vant OL-uttak

Tiril Bue ble beste norske Laserseiler både i EM og VM og bør være OL-klar.

Publisert Sist oppdatert

Laserjentene gikk til VM med en todelt oppgave; å bli best av de norske og samtidig bli godt nok plassert til å tilfredsstille Olymiatoppens krav til OL-deltagelse. I utgangspunktet er dette en plass blant de ti beste nasjonsmessig, slik at man kunne forsvare forventningene om medaljefinale i selve OL.

Tiril Bue mot OL

Tiril Bue, KNS, ble beste norske seiler i VM som ble avsluttet onsdag i Puerto Vallerta i Mexico. Med 19. plass i den siste seilasen, sikret hun 14. plass sammenlagt og ble samtidig nummer 12 nasjonsmessig. Med 17. plass fra EM (13. beste nasjon), også der som beste norske seiler, har Bue dermed vunnet det norske OL-uttaket i Laser Radial.

Om plasseringene vil tilfredsstile OLT-kravene er en annen sak, men det er vanskelig å forestille seg at det ikke vil bli sendt en norsk seiler i Laser Radial til OL. Tiril Bue vil dessuten få sjansen til å overbevise Hanne Haugland, Finn Aamodt og de andre i Olympiatoppen i regattaene senere på forsesongen i Hyères, Medemblik og Kiel.

Skuffet Marthe Enger Eide

For Marthe Enger Eide må utfallet av VM være særlig ergerlig. Hun var klart best av de norske seilerne til to dager av VM gjenstod. I 10. og 11. seilas presterte hun imidlertid regattaens to dårligets seilaser med 31. og 34. plass, og hun seilte seg med det ut av OL-diskusjonen.

23. og 22. plass i de to siste seilasene var ikke godt nok til å rette opp tirsdagens begredelige resultater, og hun må nok derved innse at hun neppe får anledning til å forbedre resultatet fra London OL i 2012.

Britisk verdensmester

Britiske Alison Young vant VM til slutt etter hard fight med Paige Railey, USA, som tok sølv poenget bak, og danske Anne-Marie Rindom som tok bronsemedalje. Marit Bouwmeester fra Nederland, som ledet i mye av mesterskapet, endte på 4. plass. Danmark hadde to seilere foran vår beste.

Kunne ha vær bedre, mener sportssjefen

– Mesterskapet ble noe skuffende totalt sett med norske øyne, sier sportssjef Jan Steven Johannessen.

– Det er et tydelig forbedringspotensiale når det gjelder starter og generell forståelse av veivalg. Det er nok å ta tak i, men jentene er unge, og potensialet er definitivt tilstede. Vi må bare jobben enda bedre i tiden fremover, sier han.