SOMMERREPRISE: TO FLUER - DEL 20

US PEACE CORPS: Peace Corps utsendte medarbeidere har gjort mye godt for befolkningen i Vanuatu, men bringer det dem mer lykke?
US PEACE CORPS: Peace Corps utsendte medarbeidere har gjort mye godt for befolkningen i Vanuatu, men bringer det dem mer lykke?

Hjelpens dilemma

– Menneskene på disse øyene yter ikke etter evne, men etter lyst; det er verken behov for eller forventning om å yte etter evne. Hva skjer når vi dytter på dem vår livsstil? Er det nødvendigvis det rette?

Publisert

[Denne artikkelen sto første gang på trykk i SEILmagasinet 7/2010]

Hvorfor står vi helt her oppe? Der nedenifra kunne vi jo sett rett oppi. Kyrre begynner å bli utålmodig av at vi står på andre avsats over den aktive vulkanen. Vi ser det oransje lyset fra vulkanen, men utover de dempede drønnene innimellom, er det lite action. Vi andre kvier oss og prøver å finne gode argumenter for å bli her oppe sammen med de andre tilskuerne. Plutselig blir alle lyder utvisket av et dypt drønn, og jorden bevrer under føttene våre. Dette er selve Moder Jord som brumler sin dype bass. Sekunder senere skyter et lavaregn til himmels med klumper på størrelse med nissens fulle gavesekk. Det dype krateret gjør at lavaen spruter nesten rett opp, men 10–15 sekunder senere ser vi plattingen under oss bli bombardert av glødende magma. Vulkanen er i dag på aktivitetsnivå 3 av 5 – det høyeste hvor folk får lov til å klatre opp fjellsiden for å bivåne verdens råeste fyrverkeri. Ingen andre steder kan man komme nærmere en slik aktiv vulkan.

US Peace Corps

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS