EKSAMEN. Navigasjon i egen båt er en del av ICC sertifikatet.

ICC sertifikat i boks!

Jentene på Hero 114 «Fatuhiva» tar gradvise steg mot jordomseiling. Tross ett år på Skoleskip er det kjekt å ha internasjonale papirer i orden.

Publisert

 Selv om vi har tilbrakt mye tid på sjøen tidligere, har alt endret seg nå som vi har det fulle ansvaret selv. Å være mannskap ombord på Fullriggeren «Sørlandet», eller nyte godværsseiling med familien er noe helt annerledes enn å stå alene ved roret på vår egen båt «Fatuhiva», – å være den som tar alle avgjørelser, planlegger seilasen, vurderer værmeldinger og håndterer uforutsette situasjoner. Det var en overveldende følelse i starten. Hvor begynner man egentlig, når man plutselig skal være både kaptein, mekaniker og navigatør, alt på én gang?

SØRLANDET: «Sørlandet» er den eldste fullriggeren i operativ tjeneste.
«FATUHIVA»: Vi endte opp med en Hero 114 som var godt utstyrt for langtur.

Praktisk eksamen i egen båt

Vi vurderte lenge å ta fritidsskippersertifikatet, som er et grundig og omfattende kurs. Men en travel hverdag og helgejobbing lot det seg ikke gjøre. Derfor landet vi i stedet på ICC-sertifikatet (International Certificate of Competence), en internasjonalt anerkjent båtførerprøve. Pensumet er mindre omfattende enn D5L-kurset, men en stor fordel med ICC er at eksamen er praktisk – og vi kunne gjennomføre den om bord på vår egen båt, «Fatuhiva». Det gjorde hele opplevelsen både mer personlig og praktisk. I tillegg fikk vi en verdifull mulighet til å bli bedre kjent med båten og ikke minst motoren, som vi har lite erfaring med fra før.

Et krav for å ta ICC-sertifikatet er at man har båtførerprøven, noe vi heldigvis hadde på plass. Vi leste det meste av pensum hjemme, det å ha en fastsatt dato å jobbe mot gjorde alt mye mer håndterbart. Det ga oss et tydelig mål og hjalp oss å strukturere læringen. Selve sertifiseringen omfatter alt fra manøvrering i havn til motorlære, sikkerhet og navigering. Det var mye nytt å sette seg inn i, særlig det tekniske.

Også seilene ble testet under kurset.
Lisa Festervoll til rors på «Fatuhiva».
Idyllisk ettermiddag på fjorden

Skagen Race neste

Planen var å gjennomføre eksamen i én og samme økt, men været hadde andre planer. Kraftig vind og urolige forhold tvang oss til å avbryte, og vi utsatte resten til en roligere ettermiddag. Det var både lærerikt og motiverende å se hvordan alt vi hadde lest om, faktisk fungerte i praksis. Vi sitter igjen med en trygghet som vi tar med oss når vi nå forbereder oss på SkagenRace i slutten av mai.

«Fatuhiva»

Til høsten skal vi fem, Elise Wurschmidt (19, Amalie Sundnes Harjo (19), Thelma Hvidsten Hem (20), Lisa Lisa Strand Festervoll (19) og Eva Hole Rødland (19), rette baugen på Hero 114 «Fatuhiva» ut Oslofjorden og mot de store verdenshav. Der håper vi på ett - eller kanskje to - år med seiling, natur, mennesker og kultur.

Jentene møttes alle ombord fullriggeren «Sørlandet», hvor vi gikk VG2 gjennom utvekslingsprogrammet A+ World Academy i 2022/2023. Jentene fikk en interesse for livet til sjøs etter nesten ett om bord i 100 år gammel fullrigger. «Fatuhiva» ble kjøpt i Kristiansand høsten 2024, og nå gjøres den klar for langtur. Avreise blir i august 2025.

.