Transatlantisk duellseilas ga ny rekord

Marc Guillemot og Zbigniew Gutkowski i duellseilas over Atlanteren. Begge forbedret Alex Thomsons rekord på den klassiske distansen.

Publisert

Til slutt ble det Marc Guillemot som trakk del lengste strået etter en bedre timing av en jibb vest for Irland. - Kampen mot Gutek var kilde til en ytterligere tilfedsstillelse. I motsetning til andre rekordforsøk, seilte jeg ikke bare mot klokken, sa Marc Guillemot som med sin IMOCA 60 «Safran» forbedret Alex Thomsons solorekord fra Ambrose fyrskip utenfor New York til Lizards Point ved innløpet til den engelske kanal med 15 timer og 48 minutter. Den nye rekorden lyder på  8 dager, 5 timer, 20 minutter og 20 sekunder.

Den franske seileren som var en av favorittene i den siste Vendee Globe seilasen, men som måtte bryte løpet etter mindre enn ett døgns seilas,  passerte linjen syd for Lizard kl 0439 UTC lørdag etter å ha seilt de 2880 nautiske milene med en snitthastighet på 14.59 knop. Guillemot har også tidligere hatt den transatantiske rekorden, men det har vært med fullt bemannede flerskrogsbåter, den siste i 1988 med «Jet Services V».

- Jeg er særlig glad for denne rekorden, sa Guillemot etter å ha passert mållinjen. - Det er fordi seilasen var spesielt krevende med stor innsats og lite søvn. Jeg kom godt igang fra New York, men den første delen av seilasen langs kysten av Newfoundland var vanskelig med mange skip, mye flytende avfall og hval. Deretter var det tåke helt til jeg var tvers av Azorene. Det meste av tiden red jeg lavtrykkene, med unntak av de siste 24 timene da det var mindre vind som en følge av det normale høytrykket ved Azorene. 

- Det var en kamp om rekorden, men også mot den polske seileren Zbigniew Gutkowski. Gutek som også slo Alex Thomsons rekord med nesten to timer, var foran mye av tiden.