Trøbbel for Joyon

Francis Joyon måtte i masten igår for å sikre styrbord vant. Nå må han seile til 75% av kapasitet

Publisert

Om festet av styrbord vant til masten hadde sviktet hadde løpet vært kjørt for franskmannen som stadig ligger an til å fobedre Ellen MacArthurs solorekord med 12 døgn. Nå klarte han i første omgang å hindre katastrofe da han klatret masten og fikk foretatt en midlertidig reparasjon.

Å klatre en vingmast i 3 meters bølgehøyde er imidlertid ingen spøk og Joyon ble kastet krafig mot masten ved flere anledninger. Selv om han ikke kom alvorlig til skade ble han kraftig forslått, men Joyon sier til meterologen Jean-Yves Bernot at dette ikke er alvorlig.

Nå seiler han i 15 knops fart med to rev i storseilet. Det er ifølge Bernot bare 75% av kapasitet. Joyon er nå inne i nordøstlige passatvinder som betyr at han seiler for styrbords halser og belaster vantet som nå skal være reparert. Skipperen er imidlertid bekymret og tør derfor ikke belaste riggen maksimalt.

Bernot sier til Seilas at denne vindretningen skal holde til båten er tvers av Azorene og skal da erstattes av et sydvestlig lavtrykk med vind opptil 40 knop og seks meters bølger. Kommer han ikke inn med dette lavtrykket i ryggen kan det bli større forsinkelser ettersom det neste værsystemet kommer fra nord. Da kan det bli bankekryss for den skadeskutte trimaranen.

Forventet målgang for Joyon er nå i beste fall 20-21. januar.

Powered by Labrador CMS