Bedre trådløst nettverk

Mange havner har lokalt trådløst nettverk til glede for båtbrukere som ønsker internett tilgang. For noen få kroner kan du doble rekkevidden på din mottager og du kan få tilgang til nettet flere steder.

Publisert

WLAN, eller WiFi, er et trådløst lokalt nettverk akkurat som datanettverket på jobben bare at kablene er byttet ut med radiosignaler. Signalene når vanligvis ikke så langt, slik at systemet kan som regel bare brukes når båten ligger ved kai.

Med en enkel antenne kan rekkevidden fordobles, og en mer avansert antenne kan rekkevidden fem dobles. Med den lille antennen får du ca 6-10db gain og som vi vet så tilsvarer 6db gain en dobling av rekkevidden. Mao så kommer det litt an på den opprinnelige rekkevidden. Dersom denne er 200 meter så vil rekkevidden med antennen være ca 400-500 meter litt avhengig av forholdene ellers rundt.

Den store antennen gir ca 24-28db gain og det betyr da at rekkevidden vil være ca 2-3 km. Men systemet egner seg dårlig for båter i bevegelse. Men, ved kai på tettbebygde steder, og hvor havnen ikke tilbyr internett fasiliteter vil du med store sansynligheter plukke opp et nett i nærheten med en slik antenne.

Vi prøvde å komme oss på nett på vannet utenfor Dronningen på Bygdøy. Vår masking gav en liste på så mange nettverk at den fylte hele skjermen. Flere av disse nettene var også åpne, slik at de kunne brukes uten passord. Hadde vi hatt antenne ville nok fått opp halve Oslo.

Men husk at du da egentlig snylter på andres nettverk som av datatekniske grunner ikke har klart å sette passord på det.

Det krever også at PCen din har et WLAN kort.

Priser:

1a. Den lille antennen er en kjøkkenrist fra Ikea som koster ca kr 70,-

Her kan man bruke mange forskjellige ting som har parabolisk form. Formelen for å regne ut hvordan man skal plassere usb sendere er som følger:

Avstand ut fra senter = (Diam x Diam) / (16 x Dybden av parabolen)

1b. Parabolen koster kr 390,- og kan bestilles fra komplett.

2. USB adapter fra komplett kr 295,-

http://www.komplett.no/k/ki.asp?sku=302973

3. USB skjøtekabel 5 m kr 100,-

Mao så får du et komplett oppsett med liten antenne for ca kr 450.

I Seilas nr. 6 som kommer i handle nom en ukes tid har vi en artikkel om kontoret ombord. Der belyser vi forskjellige teknologier for å komme på internet fra båten, bla. Gjennom mobiltelefonen og via satelitt.

Havner med WLAN i sommer

Fredrikstad

Hvaler (59 kr. døgnet)

Aker brygge

Sætre (under etablering)

Oscarsborg

Husvikholmen (nord for Drøbak)

Drøbak

Horten

Vallø Sjøsenter

Fjærholmen, Tønsberg Seilforening

Bolerne

Jomfruland

Kragerø

Grimstad (krever Telenoravtale)

Kristiansand

Egersund gjestehavn (under etablering)

Stavanger

Kvitsøy i Ryfylke

Nordheimsund i Hordaland

Askøy Seilsportsenter

Husnes i Sunnhordland

Havna til Ålesund Seilforrening i Nørvevika.

Fosnavåg brygge på Sunnmøre

Utlandet

Strømstad

Grebbestad

Fjällbacka gjestehav

Skagen

Listen er basert på tips fra våre lesere, og er het sikkert ikke komplett. Vi ønsker tips fra deg for at vi skal lage en så komplett liste som mulig. Send mail til [email protected]

Powered by Labrador CMS