Velux 5 Oceans starter fra La Rochelle søndag

Som den første av jorden rundt seilasene var BOC Challenge lenge soloseilernes størtste utfordring. Etter mange navn- og taktskifter prøver Velux 5 Oceans nå å rettferdiggjøre sin plass på terminlsten.

Publisert

Etter at Sir Robin Knox-Johnstons selskap Clipper Ventures tok over det  som da het Around Alone regattaen før 2006, hadde regattaen som startet som BOC Challenge allerede i 1982 gradvis måtte vike plass for Vendee Globe som den viktigste jorden rundt regattaen for soloseilere.

Skandaler knyttet til tidligere eiere av regattaen, og det faktum at de mange anløpene underveis gjorde regattaen kostbar og tidkrevende, førte til at interessen har vært dalende. Da de britiske stjerneseilerne Mike Golding og Alex Thomson begge måtte bryte den siste regattaen og ga sterk uttrykk for mistillit til regattaledelsen og konseptet, trodde mange tiden var omme for den tradisjonsrike regattaen.

Sir Robin, som for øvrig som 67 åring da ble den eldste som noen gang har gjennomført en jorden regatta, ville det imidlertid annerledes og han innførte da begrepet «ECO 60 Class» som skulle gjøre det mulig for seilere med mindre budsjetter å gjennomføre en jorden rundt klassiker med eldre, men regattaklare båter. Håpet var blant annet an denne regattaen kunne bli et springbrett for lovende yngre seilere til å delta i Vendee Globe, Route du Rhum og de andre seilasene for de proffe soloseilerne.

Når Velux 5 Oceans starter fra La Rochelle søndag er det med fem båter på startlinjen.

Brad Van Liew, USA, «Le Pingouin»

Derek Hatfield, CAN, «Active House»

Chris Stanmore-Major, GBR, «Spartan»

Zbigniew “Gutek” Gutkowski, POL, «Operon Racing»

Christophe Bullens, BEL, «Five Oceans of Smiles».

Van Liew og Hatfield er veteraner fra tidligere seilaser og bør vel regnes som favoritter, men den som har imponert mest de siste dagene med sin sterke vilje til å delta i regattaen er belgieren Christophe Bullens som bakk masten og skadet båten på vei til La Rochelle, men som på rekordtid har fått tak i ny båt og likevel stiller på startlinen søndag.

Selv om Velux 5 Oceans på mange måter regnes som en B - regatta og stiller i skyggen av Route dy Rhum som starter om få uker fra St. Malo, satser arrangøren på at det skal bli mulig å følge seilerne tett underveis i tillegg til et virtuelt spill der du også kan delta i jorden rundt seilasen.

Les mer om Velux 5 Oceans her