VINTER: Snø på dekk er ikke uvanlig. Det gjør det farlig å gå frem på dekk.
VINTER: Snø på dekk er ikke uvanlig. Det gjør det farlig å gå frem på dekk.

Klart for Vinterseilasen 2023

Seilasen fra Bolærne til Strømstad arrangeres da vinteren er på sitt kaldeste, statistisk sett.

Publisert

Vinterseilasen er en regatta for seilere som liker å bruke båten på vinteren. Seilasen arrangeres alltid den første fredagen i februar. Det er over 15 år siden noen venner fra Asker startet å seile denne helgen, en tur hvor mat og hygge var viktigst.

Krysse Oslofjorden

Seilasen starter fra Bolærne 3. februar på morgenen, og mål er i Strømstad, en distanse på 25 nautiske mil.

–Dette er en seilas, og ikke en regatta, men det blir premie til raskeste båt, forklarer Annar Kristian Bohlin-Hansen på telefon til SEILmagasinet. De har utviklet et eget handikapsystem for arrangementet. Under seilasens middag på hotellet i Strømstad fredag kveld blir det delt ut flere premier, og den raskeste seilbåten er bare en av dem.

I Strømstad får deltagerne teste ut byens nye bryggeanlegg.

BOLÆRNE: Båter klare for vinterseilasen i 2007.
BOLÆRNE: Båter klare for vinterseilasen i 2007.

Ønsker kuldegrader

–Det er bedre med noen få minus enn noen få pluss. Er det kaldt blir luften tørrere forklarer Bohlin-Hansen som seiler fra Stavern. Vinterseileren anbefaler ulltøy, og store seilstøvler med god plass til tygge ullsokker. Flytedress er bra. De gangene han har seilt har det aldri vært kaldere enn minus 10 grader.

–Det gjelder å være i litt bevegelse, og blir man stående med ansiktet mot kald vind, så må det dekkes. Slalåmbriller hjelper, mener Bohlin-Hansen. Han forteller at det kommer båter fra hele Østlandet og håper på 20 båter. Det blir i så fall rekord.

–Det deltar alle mulig typer folk, men de fleste er nok noen hakk mer erfarne enn dem du vanligvis møter om sommeren, mener Bohlin-Hansen som er med i arrangementskomiteen.

Tenk sikkerhet

­–Vær alltid to i cockpiten, og reduser turen på dekk. Det kan være glatt. Ta aldri sjanser, og unngå risiko, anbefaler vinterseileren. Han forteller at alt går tregere i kulda, og det er tyngre. Det er bedre å starte med ett rev, enn å ta ett underveis.

Hankø lørdag

–De fleste deltagere ankommer Bolærne i løpet av torsdag kveld. Fredag er det regatta med middag i Strømstad. Et besøk på badet i Strømstad er det noen som rekker før middagen på Hotellet. Lørdagen er selve gourmet-dagen, og da samles vi ofte på Hankø, forklarer Bohlin-Hansen. Det hender at noen tar en dukkert før middag.

Arrangementet ligger ute på Facebook. Så langt har 20 personer sagt at de skal og 80 har meldt interesse.