BRONSE: I et felt med 59 Waszp-seilere vant Alexander Dahl Høhgeim fra Ran bronse.
BRONSE: I et felt med 59 Waszp-seilere vant Alexander Dahl Høhgeim fra Ran bronse.

Alexander Dahl Høgheim tok bronse

I konkurranse med verdens beste Waszp-seilere endte Ran-seileren Alexander Dahl Høgheim på podiet under Waszp Games i Perth i Australia.

Publisert Sist oppdatert
STERK INNSATS: Alexander Dahl Høgheim satset mye på fysisk trening før Waszp Games.
STERK INNSATS: Alexander Dahl Høgheim satset mye på fysisk trening før Waszp Games.

Alexander Dahl Høgheim seilte seg til en imponerende tredjeplass under Waszp Games, som ble avsluttet i Perth i Australia i dag. Men bronseplassen kom ikke uten spenning.

Alexander hadde newzealenderen Bruce Curson bak seg i sammendraget før siste seilas, og Curson seilte ypperlig og vant den avsluttende seilasen. Det betød at Alexander måtte komme på 6. plass eller bedre for å berge tredjeplassen.

Thriller-avslutning

– Jeg lå på 6. plass på vei inn mot mål da en seilbåt kom til lo for meg og tok vinden. Det betød at jeg mistet trykket og måtte seilere høyere for å beholde det, noe som igjen gjorde at jeg ikke sto ned mållinjen og måtte ta en jibb. Det tapte jeg to plasser på og ble nummer åtte i mål. Men så viste det seg at det var to foran meg som hadde blitt for tjuvstart (black flag), slik at jeg likevel ble nummer seks. Så det ble en skikkelig thriller, forteller Alexander Dahl Høgheim til SEILmagasinet.

Foran seg sammenlagt hadde seileren fra Ran Seilforening briten Rory Hunter, som vant, og australieren Tom Trotman. Alexander beskriver nivået på deltagerne som svært høyt. Med i feltet var blant annet både den australske og newzealandske mesteren i Waszp, en tidligere OL-deltager i 470, en dobbelt verdensmester i Laser Radial og ikke minst Norges regjerende europamester i Waszp, Nicolai Jacobsen,. som til slutt endte på 9. plass.

Taktikken avgjørende

Alexander forteller at alle de beste seilerne i Waszp-klassen holder et høyt teknisk nivå, slik at det ikke lenger er teknikken som skiller. Det er i stedet taktikken som blir avgjørende, og det å finne en eller to knop mer vind på banen, gir store forskjeller.

– Det er derfor det er store variasjoner i hvordan  seilerne plasserer seg. De som får litt ekstra trykk, vinner mye på det, sier Alexander Dahl Høgheim.

Seilasene foregikk på pølsebaner med kryss- og lense-legger og «gate» både oppe og nede på banen.

Fysisk krevende

Selv hadde Alexander som ambisjon før start å komme blant de 10 beste.

– På grunn av skole og trenerjobb hadde jeg ikke fått seilt så mye Waszp i høst, men jeg hadde i stedet trent så mye fysisk jeg bare kunne. Waszp er en utrolig tung båt å seile, og alle som seiler er kjempegodt trent.

Og god fysikk fikk han uttelling for, for under hele Waszp Games blåste det friskt; fra 15 til 25 knop hver dag. For å finne båtfølelsen trente han og deltok i det australske mesterskapet i forkant av Waszp Games.

– Jeg la inn to timer ekstra trening hver dag, så båtfølelsen satt veldig godt da Waszp Games begynte.

Og en indikasjon på det fikk han før det hele startet, i en innledende, men ikke tellende, slalom-regatta der han endte på fjerdeplass.

Satser på Waszp og seilsportsliga

Etter å ha vært i Australia siden 4. januar, settes kursen nå hjemover til et vinterlig Norge.

– Det blir en overgang, men jeg tror dette har vært de morsomste ukene med seiling jeg noen gang har opplevd, sier Alexander Dahl Høgheim.

Til sommeren håper han å få seilt mye Waszp, men han satser også på å være en del av Ran Seilforenings lag i seilsportsligaen. Ran skal ut i Champions League-kvalifisering i St. Petersburg i år, og i den hjemlige serien satser de på en pallplass.

Syv norske seilere

Ialt deltok det syv norske seilere i Waszp Games. De norske plasseringene ble:

3. Alexander Dahl Høgheim

9. Nicolai Jacobsen

22. Henrik Haaland

28. Sivert Svane With

31. Erik Karlsen

42. Rolf Flem

49. Karoline Brudevoll Rognlien

59 seilere deltok ialt.

Komplett resultatliste

SKANDINAVIA: Syv norske og to svenske seilere utgjorde det skandinaviske laget i Waszp Games.
SKANDINAVIA: Syv norske og to svenske seilere utgjorde det skandinaviske laget i Waszp Games.