Seilerne har talt

Forenkling og nyansering av LYS-systemet

Forenkling og nyansering av LYS-systemet

Et flertall av seilerne ønsker en enklere tilnærming til LYS-systemet enn hva tilfellet er i dag. Dette går frem av en stor undersøkelse klasseklubben NORLYS, som administrerer systemet, har gjennomført. Gjør deg derfor klar for de nye begrepene; LYS Basic, LYS Standard og LYS Advanced.

Publisert Sist oppdatert

– Hvordan forenkle LYS slik at det er lett for nybegynneren å starte med kappseiling, men samtidig belønne de som er aktive seilere?

Dette var hovedspørsmålet NORLYS satt igjen med etter at klasseklubben hadde behandlet de 844 svarene (av 1449 mulige) de fikk på spørreundersøkelsen de har gjort i sommer.

– Hovedfunnet i undersøkelsen er at det nå er grunnlag og nødvendig å se på en forenkling av LYS-systemet, sier leder av NORLYS, Håvard Ravn Ottesen, til SEILmagasinet.

Undersøkelsen viser at 50% av de spurte ønsker en forenklet versjon av LYS-systemet der kun seilene måles inn. Blant dem som hadde definert seg som turseilere, var hele 70% for dette. Blant regattaseilerne var det 29,4% som ønsker full innmåling av båten for å kunne seile regatta, mens bare 12,7% av turseilerne ønsker det.

– Dette har medført at vi nå har lagd et nytt system som vil bli en del av LYS-veiledningen til neste år, og forhåpentlig vil dette gjøre det enklere for nybegynnere, samtidig som de aktive og grundige seilerne som ønsker et høyere presisjonsnivå, blir belønnet, sier Ravn Ottesen.

LYS BASIC. Alle båttyper har i utgangspunktet et måltall med basis i et «båtdatablad» for typen. For å få et «LYS Basic-måltall» kreves ingen mål tatt av verken båten eller båtens seil. Man baserer seg fullt og helt på båteierens innrapporterte mål. Et LYS Basic-måltall får et tillegg på 0,01 i forhold til båtdatabladet for båttypen. Det betyr at dersom båttypen har et måltall på 1,20, får den aktuelle, umålte båten et måltall på 1,21.

– På denne måten blir terskelen for å delta i en LYS-regatta svært lav, og mye lavere enn den er i dag. Men «prisen» for å få seile uten mål, er at man må finne seg i å seile med et noe høyere måltall, sier Håvard Ravn Ottesen.

LYS STANDARD. Dersom båten har seil som er målt av en autorisert måler – for eksempel seilmakeren som leverer seilene – og båtens øvrige mål er bekreftet av båteieren selv, kvalifiserer båten til LYS Standard.Det betyr at dersom båten har LYS 1,20 i båtdatabladet, vil en slik båt med målte seil, beholde 1,20 i måltall.

– Den typiske brukeren av LYS Standard er «den motiverte seileren» som enten kjøper nye seil gjennom et seilloft og får seilene registrert der, eller får registrert eldre seil gjennom en måler/seilloft, sier Håvard Ravn Ottesen.

LYS ADVANCED. – Dersom du måler båt og seil fullt ut, får du en bonus for å gjennomføre dette i form av en reduksjon av LYS-tallet på 0,005. Viser båtdatabladet for båttypen din 1,20, vil du da få et LYS-tall på 1.195 dersom alt er målt, forklarer Ravn Ottesen.

LYS Advanced er er et tilbud til de keene regattaseilerne som vil ta merinnsatsen det er ved å til enhver tid vedlikeholde innmålingene.

– På denne måten vil tre søsterbåter kunne ha tre mulige LYS-tall, avhengig av hvilke valg båteierne har tatt, sier NORLYS-lederen. Han presiserer at de tre båtene skal seile mot hverandre; det er ikke meningen å dele båtene i klasser etter hvordan de er målt.

NORLYS håper og tror at de med dette systemet vil tilgodese alle typer regattaseilere. For dem som bare seiler klubbregattaer eller én regatta i ny og ne, vil terskelen for å delta bli lav. De behøver i praksis nesten bare melde seg på, oppgi båttype og bekrefte båttypens mål. Mens de keene som ønsker et høyere presisjonsnivå, får en liten bonus for å holde båten sin oppdatert.

Etter det SEILmagasinet skjønner vil disse endringene bli innarbeidet i LYS-veiledningen og være gjeldende for neste år.

SAMKJØRING MED SVERIGE. Håvard Ravn Ottesen melder samtidig at det ikke vil bli store endringer når det gjelder LYS-systemet for 2008. De endringene som måtte komme, kommer 1. oktober.

– Vi holder på med en samkjøring av regler og praksis for LYS-systemet i Norge og Sverige, og i forbindelse med dette arbeidet vil det trolig komme en større og helhetlig revisjon av reglene for 2009-sesongen, varsler Håvard Ravn Ottesen.

Han er for øvrig svært fornøyd med responsen på undersøkelsen. Den ble sendt ut til 1449 båteiere, og av dem svarte hele 844. Av dem igjen var det 495 som kom med kommentarer og forslag i fritekst.

– Jeg er overveldet, og dette viser at seilerne gjennom NORLYS har en kanal der de blir hørt, sier Håvard Ravn Ottesen, som er imponert over seilernes kunnskapsnivå og kvaliteten på forslagene og kommentarene.

Du kan lese mer om resultatet av undersøkelsen i neste utgave av SEILmagasinet.