Veivalget Uke 49

Flertall for «ORC-LYS» som nytt respittsystem

Flertall for «ORC-LYS» som nytt respittsystem

Går det slik flertallet av SEILmagasinets lesere vil, blir Norges nye respitt-system en ORC-variant.

Publisert Sist oppdatert

Nå er det riktignok ikke SEILmagasinets lesere som bestemmer, men av de 158 «stemmene» som valgte å flagge sitt foretrukne respitt-system, gikk hele 46 prosent av stemmene i favør av et nytt LYS-system basert på ORCs database og beregningsgrunnlag.

Det svenske SRS-systemet oppnådde 29 prosent, mens 23 prosent mente at man bør beholde dagens LYS-system. Dansk Handikap fikk liten tilslutning; bare 2 prosent.

STÅR MELLOM TO SYSTEMER. Onsdag 12. desember er det imidlertid NORLYS’ ekstraordinære generalforsamling som skal si sitt og avgi sin innstilling til Norges Seilforbund om fremtiden for respitt-seiling i Norge, og i en siste statusrapport før årsmøtet har NORLYS’ styre redusert antall alternativer til to:

  • Det svenske SRS-systemet
  • ORC-LYS

Dansk handikap og nåværende LYS-system er ikke lenger noe alternativ.

På årsmøtet, som finner sted i Bjørvika konferansesenter i Oslo, vil NORLYS’ styre legge frem en grundig gjennomgang av de to gjenstående respittsystemene, og så vil det være opp til årsmøtet å velge.

Les mer om årsmøtet på NORLYS’ hjemmeside.

SVENSK ENGASJEMENT. SEILmagasinets avstemning har åpenbart også skapt engasjement i Sverige. Flere av kommentarene i debatten har svensk språkdrakt, og den svenske bloggen blur.se kommenterer også den norske prosessen og den forestående beslutningen.

Peter Gustafsson, som står bak bloggen, gir uttrykk for at svenskene håper at Norge skal velge SRS.

– Att västkusten och Norge seglade efter samma system skulle skapa förutsättningar för ett utökat utbyte i Bohusracet, Færdern, Marstrand Big Boat och andra race, skriver han.

Andre røster i Norge hevder at å velge SRS bare vil være «å flytte synsingen om LYS-tall over til Sverige».