11 norske båter i Tjörn Runt

11 norske båter deltar i Sveriges største turregatta til helgen.

Publisert Sist oppdatert

I år er det 52. gang det skal seiles regatta rundt den svenske øya Tjörn Runt, og som Færder’n er det i Norge, er Tjörn Runt en stor seilerfest med Stenungsbaden Hotel som regattaens base og sosiale midtpunkt. Over 300 båter stiller til start, og 11 av dem er norske.

UENSARTET NORSK GRUPPE. De norske deltagerne utgjør en flåte av svært ulike båter, fra 56 fot store MORE CHAOS (Swan 56) med Rune Sundvall fra KNS som skipper og ned  en svært beskjeden RS Elite med Ulf Lundvall fra Tønsberg ved roret.

Og imellom der finner vi AL CAPONE (GP 42) med Christian von Trepka (Bundefjorden), FLASH (First 40.7) Erik Christer (Sandefjord), de to Life 7.5-ene GODSPEED og MY LIFE med henholdsvis Arne Ottestad (Tønsberg) og Sverre Gjulem (Sarpsborg), BREEZIN (Xp 38 (Morten Gaardud (KNS), STUTT-TJUKKEN (Pogo 30) Kristian Fæste (Drøbaksund), MATCHLESS (11-meter) Hans Christian Holst (KNS), FARR OUT (Farr 40 (ex-FRAM X)) Torbjørn Anderssen (Larvik) og DACAPO (J/111) med Jørgen G. Heje (KNS).

TRACKING FOR NOEN. Av disse vil AL CAPONE bli utstyrt med tracker, slik at den kan følges gjennom hele seilasen.

– Ja, Stenungsund Segelsällskap vil kjøre en test med tracking under årets seilas, og har valgt å utstyre 20 båter med trackere i årets seilas, forteller Hans Petter Jensen i Sail Race System, som leverer den danske trackingtjenesten TracTrac til regattaen.

TILSKUERVENNLIG. Tjörn Runt by COWI, som regattaen heter offisielt, er kjent for å være en spektakulær regatta i den forstand at det kan være mye å hente i å kappe hjørner og velge trange sund for å komme fortest mulig rundt øya. Det har ført til mange grunnstøtinger og mer eller mindre dramatiske episoder. Sånn sett er nok ikke Tjörn Runt den regattaen forsikringsselskapene er mest glad i.

En liten smakebit på hva som har skjedd tidligere, viser den franske video-reportasjen nedenunder.

For publikum – og dem er det mange av i Tjörn Runt – byr imidlertid seiling tett i skjærgården, og arrangøren peker ut steden  Åstol, Kårevik/Rönnäng, Kyrkesund og Tjörnbron, der starten går,  som de beste stedene å oppleve regattaen fra landsiden. Regattaen går i år medsols med start på Askeröfjorden og målgang på Stigfjorden.

Værvarselet lyder på østlig og nordøstlig vind med styrke 6–7 m/sek. Det bør gi fin vind, flatt vann og mye sløreseiling.

regattaens nettside finner du mer informasjon.

LILLA TJÖRN RUNDT. Fredag innledes regattafesten med Lilla Tjörn Runt der 233 seilere er påmeldt i klassene Optimist, Zoom 8, RS Feva og RS Tera. De skal seile rundt Stenungsön, og det er en distanse på ca. 5 nautiske mil.