Hankø Race Week

VERDENSMESTRE: Amund Høsøien fra Bundefjorden seilte laget sitt frem til VM-tittel i X-35 på Hankø.

Norske verdensmestre i X-35

Amund Høsøien og mannskapet hans dro i land seieren under VM i X-35 på Hankø.

Det var på forhånd varslet at de norske seilerne i konkurranse med flere tidligere verdensmestre ville få det tøft under verdensmesterskapet i X-35 som i år var en del av Hankø Race Week, men én norsk båt stakk seg ut som den aller beste til slutt likevel.

Amund Høsøien fra KNS og mannskapet hans; Joachim Nærø (Flostad Seilforening), Anders Lofterød (Soon), Petter Pedersen (Arendal), Julius Biermann (KNS), Petter Hessen (Fredrikstad) og Morten Ihlen (Røyken), hadde en hard fight med et mannskap fra Lithauen, men dro til slutt i land seieren.

Deretter fulgte et italiensk lag og to svenske før nest beste norske mannskap seilte seg inn til 6. plass; Bjørn Vadholm fra KNS og mannskapet hans.

Ialt stilte det 11 båter til start.

Fine forhold

Hankø Race Week startet med tradisjonelle Hankø-forhold med vind fra sør som frisknet utover ettermiddagen. De øvrige dagene blandet andre vindretninger inn og gjorde forholdene mer utfordrende, varierte og uforutsigbare, men KNS og Fredrikstad Seilforening fikk alt ialt gjennomført en flott serie seilaser.

Foruten VM i X-35 inneholdt årets Hankø-regatta også det første norske mesterskapet i J/70 og nordisk mesterskap i Express. I tillegg var Drake-, IOD-, Melges 24 oig 11-meter ordinære klasser. I J/70-klassen deltok det kun 13 båter, hvilket betød at klassen ikke talte det nødvendige minimumsantallet på 20, som ville gi vinnerne offisiell NM-status.

Seieren smakte formodentlig like godt for vinnerlaget uansett. Vinnere ble klassens mest erfarne seilere; Eivind Astrup (KNS), Lasse Berthelsen (Fredrikstad og Pål og Espen Tønnesson fra Moss. Norske J/70-seilere er stort sett vant til å seile på korte baner der en seilas varer i 10-15 minutter, men må Hankø fikk de forsøkt seg på lange baner og under forhold som fikk båtene til å ta skikkelig av med gennakeren oppe.

[Artikkelen fortsetter etter bildet]

VANT: Eivind Astrup og mannskapet hans fikk føle på hva skikkelige Hankø-forhold byr på av himmelstormende seiling.

I Express-klassen ble det dans seier til Hans Christian Erbs og mannskapet hans. Terje Wang (KNS), Henny Wang (Oslo), Svein Sørensen (Færder) og Erik Rosneberg (Bergen) seilte inn til sølvmedalje mens det ble svensk på bronseplassen.

Jan Fredrik Knudsen og hans mannskap (Oslo) kom på 4. plass mens Thomas Elvik (KNS) og hans gjeng seilte inn til 6. plass bak nok et svensk lag.

STØRSTE KLASSE: Express-klassen bød på det største startfeltet der Terje Wang & Co i NOR 2013 ble beste norske båt.

I Melges 24 fikk Peder Jahre fra Tønsberg og hans medseilere (deltagerliste inneholder ikke navnene på dem han hadde med seg) revansje fra NM i Melges, der de kunne ha tatt sin femte NM-tittel på rad, men mislyktes i det. Denne gangen ble det seier.

Nærmeste opponenter var Kristian Nergaard (KNS) & co og Jon Aksel Mortensen fra Arendal og hans Melges-mannskap.

REVANSJ: Peder Jahre og mannskapet hans fikk revansj fra NM i Kristiansand der de endre utenfor pallen.

Johnny Hjerpseth fra Røyken, som seilte sammen med Stig Carlsen (Bundefjorden), Carl Philip Lie (KNS) og Kristoffer Gundersen (Soon) var nok en gang best i 11-meter-klassen, foran Erlend Munkeby (KNS) og Finn Eriksen (Drøbaksund).

TETT: Johnny Hjerpset og mannsapet hans i NOR 317 dro i land seieren i 11-meter-klassen.

I Drake-klassen seiret Espen Guttormsen (Soon) som seilte sammen med far og sønn Tor og Henrik Møinichen. Espen er tidligere generalsekretær i Norges Seilforbund og Tor Møinichen tidligere president, så de fikk vist at de hellr ikke har glemt å seile.

Steinar Basberg fra Fredrikstad tok annenplassen sammen med sitt mannskap og Pål Berg (KNS) kom på 3. plass

EKSPERTISE: Mye ekspertise var på plass om bord i vinnerbåten i Drake, som ble styrt av Espen Guttormsen.

I IOD-klassen tok Fredrikstad-laget Tormodd Lie, Vidar Moe, Svein Olav Moe og Marthe Olsen en klar seier foran et Tønsberg-lag anført av Morten Rygh. 89 år gamle Fred Olsen tok tredjeplassen og vant blant annet tre av seilasene.

Komplette resultater.

IOD: Den mest tradisjonsrike Hankø-klassen, IOD, holder fortsatt stand på regattabanen utenfor Garnholmen, og det ble et ekte lokalt Fredrikstad-lag som vant.