NM i 11:MOD

Rivaler i nok et oppgjør

Helt siden 1980-årene har Dag Usterud og Terje Wang vært rivaler på regattabanen. I årets 11-meter-NM møttes de nok en gang.

Publisert Sist oppdatert

Utallige ganger – og i mange ulike klasser – har Dag Usterud og Terje Wang møttes på regattabanen. Hvordan seiersfordelingen er mellom dem vet de nok knapt selv, men under årets 11-meter-NM var det Dag Usterud som vant dette klassiske oppgjøret sammen med Torgeir Pedersen, Iver Waalen og Marius Borg.

De hadde den jevneste og beste serien og kunne stryke en 4. og en 5. plass som sine to dårligste resultater.

Noen strå hvassere

– Jeg synes de var tre strå hvassere enne alle de andre båtene, og det var imponerende å se hvordan Dag Usterud og laget hans seilter båten. De hadde ikke spesielt god fart, men de klarte alltid å seile seg opp i feltet. Et typisk trekk ved Dag Usteruds styring er at han aldri piner båten, men tar heller et slag ekstra – eller «skyter» båten de siste metrene opp til merket dersom han akkurat ikke står opp til merket, forteller Per Ferskaug i arrangørforeningen Røyken.

Han hadde ansvaret for å legge ut bidevindsmerket og fikk god anledning til å studere seilernes runding av toppmerket.

– De utmerket seg også med best spinnakerhåndtering. I en 11-meter er det en stor spinnaker som skal trekkes mange metre opp – og det er en lang spinnakerbom som skal settes. Det er viktig å få dette opp og til å stå så fort som mulig, for da akselererer 11-meteren, og dette mestret de bedre enn de andre.

Nesten dødt løp

Terje Wang, Dag-Olav Nikolaysen, Svein Sørensen og Anne Moe Nikolaysen ble nummer to, men det var først etter nærmest dødt løp med Anders Wilhelmsen, Eilert Kamfjord, Kristoffer Olsen og Kyrre Tjøm. De to lagene endte med samme poengsum. De hadde like mange førsteplasser og like mange annenplasser, men Wang-laget hadde en tredjeplass mer enn Wilhelmsens lag. De hadde en 4. plass som sitt sjette beste resultat. Stort jevnere kan det ikke bli.

En interessant deltager blant de 20 lagene som stilte til start, var Norges OL-deltager i Finnjolle, Anders Pedersen, som seilte sammen med faren Rune og Truls og Mikkel – far og sønn – Berger. De endte på 8. plass sammenlagt, men vant den andre seilasen i serien.

Fin bane

Røyken Seilforening fikk gjennomført ni seilaser i løpet av to dager under krevende forhold med nordlige og vestlige vinder, og det vanket skryt fra deltagerne for arrangementet.

– Ja, jeg tror faktisk vi har det mest ideelle baneområdet i Indre Oslofjord, sier Ferskaug.

For mens resten av Indre Oslofjord lå blank, klarte de å gjennomføre fire seilaser i en lett nordlig bris.

Komplette resultater.