K 5 «Vanity» og «Vim»
K 5 «Vanity» og «Vim»
US 15 «Vim» og DEN 1 «Thea«
US 15 «Vim» og DEN 1 «Thea«

12 metere på Sørlandskysten

Tre vakre danskeide 12 metere har gledet båtfolket fra Kragerø til Risør de siste dagene. 

Publisert Sist oppdatert

De tre 12 meterne «Vim», «Vanity» og «Thea» drives i et felles opplegg av organisasjonen 12 m R of Denmark under ledelse av Bjørn Westergaard og Patrick Howald, sistnevnte også eier av «Vim» og deleier i «Vanity». Driften er basert på kommersielle aktivieter og på deltakelse i 12 meter regattaene i nordeuropa. Nå seiler båtene opp og ned sørlandskysten før de skal delta i Framnæs Cup i Sandefjord neste helg. 

Av de tre 12 meterne er særlig «Vim» berømt. Båten var Sparkman & Stephens første 12 meter. Den ble bygget som en «all out» racer i 1938 for Harold S. Vanderbilt, den tidligere America's Cup vinneren. Båten hadde ingen innredning og var den første 12 meteren med aluminiumsmast og rod rig. Den har fremdeles den originale masten. «Vim» ble forløperen til Americas Cup vinneren «Columbia» i 1958, men var selv nær ved å bli tatt ut til å forsvare pokalen etter å ha blitt slått med fattige 19 sekunder i den siste uttakningsseilasen. Rormann den gang var den legendartiske Arthur Knapp jr.

Det danske 12 meter prosjektet er symptomatisk for interessen for klassiske 12 metere i nordeuropa og i USA. Båtbygger Robbe & Berking i Tyskland sjøsatte nylig en 12 meter til Johan Ankers tegninger og det restaureres båter stadig vekk. Bjørn Westergaard håper KNS også vil invitere 12 meterne når VM for 8 metere skal arrangeres på Hankø i 2017 og mener i så fall det kan bli så mange som 12-17 båter bare fra nordeuropa.