START: Spindrift 2 starten 16. januar fra Ushant, og var raskt opp i høye hastigheter.

Pangstart for «Spindrift 2»

Den 40 meter lange trimaranen brukte under ti timer over Biscaya fra den engelske kanal til Spania.

Publisert Sist oppdatert
REKORD: «Idec» holder rekorden. Den er 25 fot kortere enn Spindrift 2

Det er kun starten som kan planlegges i forhold til været. Meteorologene med Jean-Yves Bernot har lagt opp ruta i ti døgn fremover, og håper å treffe rett på værsystemene helt til lavtrykkene i Sør Atlanteren. De håper å krysse ekvator etter fem døgn, og å seile inn i det Indiske Hav etter 12 døgn.

Korteste vei

Etter ett døgn har «Spindrift 2» holdt en snittfart på 30 knop. I timene etter start var farten oppe i 39 knop over mange timer. Det har gått fort, «Spindrift 2» ligger 141 nm foran rekordskjemaet til «Idec» som ikke hadde like god vindvinkel. «Spindrift 2» har seilte nesten ett døgn uten å jibbe, og har holdt riktig kurs med riktig vindvinkel. Det blir en utfordring hele tiden. De må ikke bare seile fort, de må også seile korteste vei.

Den teoretiske distansen rundt jorden er på 22 461 nautiske mil. Rekordholder «Idec», som seilte rundt jorda på 40 døgn, 23 timer, 30 minutter, seilte 26 412 nm. Francois Gabart, som holder solorekorden seilte enda lenger 27 860 nautiske mil, og holdt en høyere snittfart enn «Idec» med mannskap, men brukte nesten to døgn mer, fordi han seilte en større omvei.

Må unngå stopp

Det holder ikke med en god start. Det ble vist i 2016 da «Spindrift 2» hadde et forsprang på rekorden i starten, men endte opp med å bruke 47 døgn, fordi den ikke klarte å holde på lavtrykkene i Sørishavet. Med kortere mast vil «Spindrift 2» ha en høyere toppfart, men vil lide i lett vind. Egenskapene blir mer lik «Idec».

«Idec» hadde en treg passering av Stillebeltet. «Spindrift 2» har nå en fordel at stillebeltet er mindre nå i januar enn i november og desember.

«Idec» sløste også bort til på å finne lavtrykket i Sør Atlanteren, men hadde ett veldig bra spor til New Zealand med høy fart og direkte kurs. «Spindrift 2» bør derfor være ved Kapp Det Gode Håp før 12 døgn har gått. Men «Idec» hadde ikke ideelle forhold i Stillehavet, så også her kan «Spindrift 2» kappe inn tid og de treffer forholdene optimalt.

«Idec» kunne seilt raskere i Sør Atlanteren etter Kapp Horn, men hadde flaks i Nord Atlanteren og kunne ta snarvei øst for Azorene mot mål.

 

Passeringspunkter «IDEC»

 

 

Ekvator

5d 18h 59min

Kapp det gode håp

12d 19h 27 min

Cape Leeuwin (Australia)

17d 06h 59 min

Tasmania

18d 18h 31 min

Datolinjen

20d 07h 11 min

Kapp Horn

26d 15h 44 min

Ekvator

35d 04h 09 min

Ushuant (mål)

40d 23h 30 min

SKIPPER: Yann Guichard har forsøkt flere ganger å sette ny rekord.
KURS: Spindrift er vest for Lisboa etter ett døgns seiling. De har så langt holdt en mer direkte kurs.