Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss
THE DOUBLE: Uffe Tomasgaard har allerede vunnet NM i Laser Radial. Vil han klare å gjenta bedriften i Laser Standard også?
THE DOUBLE: Uffe Tomasgaard har allerede vunnet NM i Laser Radial. Vil han klare å gjenta bedriften i Laser Standard også?

Favoritter og utfordrere i Laser og 2.4 mR-NM

Denne helgen skal det kåres fire nye norgesmestre i seiling. Tre i Laser og én i 2.4 mR. I mesterskapene som går på hver sin side av landet, er det varslet fine forhold.

Publisert Sist oppdatert

Ja, noen vil kanskje også kalle forholdene i friskeste laget, for på regattabanen utenfor Fjærholmen der 2.4 mR-seilerne skal seile om medaljene, er det varslet liten kuling 10-11 m/sek på åpningsdagen i morgen lørdag. Laser-seilerne som har Ran Seilforening som vertsskap, skal seile på Hauglandsosen utenfor Askøy, og varselet der lyder på 9–10 m/sek. Søndag blir det litt lettere begge steder; 3–7 m/sek.

Det blir med andre ord reale forhold begge dager– begge steder.

NM i Laser Master for første gang

Den store nyheten blant Laser-seilerne er at det for første gang skal kåres en offisiell norgesmester i Laser Master. Tidligere har «oldiesene» i klassen kun hatt klassemesterskap – til tross for at deltagelsen ofte har tilfredsstilt NM-kravene og vel så det. Seilere og arrangører har imidlertid vært litt løsere i snippen enn hva NM-kravene tilsier til at de har kunnet – og villet - ha et NM. Men i år er det altså «alvor» og utdeling av NM-medaljer.

For å kunne komme inn under kategorien «master» må man være inne i det året man fyller 35. Å peke ut en favoritt blant master-seilerne er ikke lett. Ettersom klassemesterskapet stort sett har gått på Østlandet i regi av Drammens Seilforening de senere årene, har listene vært dominert av østlandsseilere. Denne gangen er det ikke så mange av dem – det er Vestlandet som dominerer.

Favoritten i Laser Standard holder seg hjemme

Den som kunne ha vært den største favoritten blant master-seilerne, har i stedet valgt å stille i den ordinære Laser Standard-klassen. Seileren det siktes til, er Per Arne Nilsen fra Christianssands Seilforening som på 1980-tallet var en av verdens beste Laser-seilere. Det skal bli spennende å se hva den snart 60 år gamle sørlendingen kan varte opp med mot garden av unge, fremadstormende seilere.

For dem er det mange av – og de fremste har nylig vært på Hvasser og trent mot verdenseliten i Laser-klassen der. Det vil nok ha gitt dem atskillig påfyll av kunnskap og inspirasjon.

I likhet med i masterklassen uteblir også den største favoritten i Laser Standard. Hermann Tomasgaard har valgt å holde seg hjemme i Drøbak kommende helg.

– Det har vært en hektisk trening på Hvasser i nærmere to uker, og snart reiser jeg til Kiel for å seile der. Så å seile NM blir i overkant mye, sier han.

Unge favoritter i Laser Standard

Familien Tomasgaard forblir imidlertid ikke uten medaljesjanser. Uffe Tomasgaard vant nylig NM i Laser Radial. Det var en gjesteopptreden for hans del i den klassen, og i storebrors fravær må Uffe finne seg i å være en av favorittene i klassen han seiler i til daglig. I 2019 vant han sølv bak Hermann, og i år kan han vinne sitt første gull i Standard.

Men utfordrerne er mange. Christoffer Sørlie fra Fredrikstad vant bronse i fjor og Olai Hagland fra Stavanger ble norgesmester i 2018. Fredrik Andresen fra Bundefjorden vant bronse det året – bak Christoffer som tok sølv. En joker er unge Theodor Middelthon fra Stavanger, som har imponert mange. Og det fins flere unge seilere. Det er lenge siden norsk seilsport har hatt så mange unge Laser Standard-seilere som nå.

Ledig Radial-trone

I OL-klassen Laser Radial for damer stiller det 11 seilere, men blant dem mangler de to største favorittene, Line Flem Høst, KNS og Caroline Rosmo fra Bundefjorden. Line skulle i stedet for NM ha seilt det åpne irske mesterskapet der det var påmeldt 68 Radial-seilere. Det ble en bomtur, for for noen dager siden valgte irene å avlyse mesterskapet. Og i natt blir Irland erklært korona-rødt av Folkehelseinstituttet.

Det betyr at tronen i Laser Radial er ledig, og spørsmålet er hvem som vil benytte seg av sjansen? Hanna Katle Fjon fra Stavanger snek seg inn mellom de to essene i 2019-NM-et, men heller ikke hun står på deltagerlisten i år.

En kikk på listen fra Laser-klassens eneste norgescup i år, forteller at Guro Gjesdal fra Stavanger var best bak Flem og Rosmo, men heller ikke hun er med hos Ran. Den neste på listen der er Ingrid Bøen fra Ålesund – og hun deltar til helgen. Følgelig vil hun også være en av favorittene sammen med for eksempel Marie Jacobsen Lepperød fra Tønsberg. Hjemmehåpet Inger Margrete Vabø vil nok også være med i toppen.

Følg Laser-NM her

2.4 mR-seilere av god, gammel årgang

FAVORITT: Bjørnar Erikstad har vært Norges fremste og mest profilerte 2.4 mR-seiler i en årrekke, og han må finne seg i å være favoritt på hjemmebane i Tønsberg.
FAVORITT: Bjørnar Erikstad har vært Norges fremste og mest profilerte 2.4 mR-seiler i en årrekke, og han må finne seg i å være favoritt på hjemmebane i Tønsberg.

Er seilerne unge og fremadstormende i Laser, må man kunne kalle knippet av favoritter i 2.4 mR for erfarne og garvete. Siden 2012 har Bjørnar Erikstad fra Tønsberg og Harald Rolfsnes fra Røyken fordelt gullmedaljene seg imellom – med unntak fra i 2017 da Trond Sverre Førde, Røyken kløv øverst på pallen og henviste de to nevnte til trinnene nedenfor seg.

Mye tyder på at det vil bli disse tre det vil stå imellom i år også. Eilert Kamfjord fra arrangørforeningen er nok den nærmeste utfordreren til de tre. Han kan se tilbake på en sølvmedalje og tre bronser i tidligere 2.4 mR-NM.

De 30 NM-medaljene som er blitt utdelt i klassen i de siste 10 årene, er fordelt på kun syv forskjellige seilere. Det vitner om en stor dominans av noen få seilere.

Kanskje blir 2020 året hvor noen nye navn klarer å sprenge seg vei opp på pallen?

Følg 2.4 mR-NM her