VM i 2.4 MR

NR. 13: Frank Huth (NOR 95) ble best av de norske under VM i 2.4 mR i Nederland.

Ble VMs beste «rookie»

Trond Sverre Førde fra Bærum ble med sin 15. plass i VM mesterskapets beste «rookie» – det vil si beste debutant.

Publisert Sist oppdatert

Verdensmesterskapet for 2.4 mR fant sted i Nederland og talte 91 deltager. Aller best av de norske ble Frank Huth fra Seilforeningen av 1928 på en 13. plass – og hele fem norske seilere kvalifiserte seg for de 42 seilerne som fikk seile i gullfinalen.

– Det er bedre norske resultater enn på lenge, sier Trond Sverre Førde til SEILmagasinet.

Beste rookie

Han endte selv på 15. plass og med den plasseringen ble han kåret til VMs beste debutant; beste «rookie» som man sier.

– Ja, det var mitt første VM, og det var moro å komme så høyt opp og ære med i fighten om å bli beste nordmann, men Frank (Huth) slo meg med to poeng til slutt, sier Førde.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

NUMMER 18: En av veteranenen i det norske 2.4 mR-miljøet, Harald Rolfsnes fra Røyen, ble nr. 18.

De tre øvrige norske seilerne som var i gullfinalen var Harald Rolfsnes fra Røyken som endte på 18. plass – det var med andre ord tre norske seilere blant de 20 beste – Svein Jacob Amdal, Seilforeningen 1928 ble nummer 37 og Bjørn Roar Pettersen, Seilforeningen 1928 nummer 39.

Ialt deltok Norge med åtte seilere i Nederland.

Første dags seilas ble frisk med 10–12 m/sek og vindkast opp mot 16. Deretter roet vinden seg og Trond Sverre Førde gir mesterskapet karakteristikken lettvindsmesterskap.

[Artikkelen fortsetter under videoen]

Suveren mester ble svenske Stellan Berlin, som vant sin 10. VM-tittel i 2.4 mR. Sølvet gikk til den tyske paralympic-seileren Heiko Kröger, mens Hans Asklund fra Sverige seilte seg til en bronsemedalje.

Komplett resultatliste

Litt forvirring

VM-et i Nederland var det åpne verdensmesterskapet i 2.4 mR, hvilket betyr at både funksjonsfriske og -hemmede kan delta. Under Kielerwoche tidligere i sommer gikk VM i klassen for kun funksjonshemmete – det såkalte para-VM – der Kröger vant og Bjørnar Erikstad fra Tønsberg ble nummer 4.

Norges desidert mest kjente 2.4 mR-seiler, Bjørnar Erikstad, deltok ikke i Nederland.

– Ja, det er litt forvirring rundt dette med to VM og hvem som seiler i klassen og hva slags seilere klassen er for, medgir Førde.

– Men i Norge er det faktisk kun Bjørnar som ere paralympic-seiler, alle de andre i klassen er funksjonsfriske og består i det store og hele av seilere som kommer fra andre klasser og som er seilere som vil ha et enklere og rimeligere regattaliv uten mannskapsproblematikk. Mange tror det er en klasse kun for funksjonshemmete seilere, men det er det så avgjort ikke.

Selv er Trond Sverre Førde tidligere Express-seiler … han var sågar med i styret i klasseklubben –og flere med ham i 2.4 mR-klassen kommer derifra.

I god vekst

– 2.4 mR-klassen er faktisk i god vekst i Norge for tiden, og under NM i Åsgårdstrand senere i år håper vi på å bikke 30 deltagere. Under den andre norgescupen i Ålesund i år var vi 28 båter.

FOR ALLE: 2.4 mR er en båt som seiles av alle.

Førde forteller at du kan få en brukt, konkurransedyktig 2.4 mR for rundt 40 000 kroner og at et nytt seilsett koster ca. 13 000 kroner. Selv om 2.4 mR er en regelbåt, seiler alle båter av typen Norlin Mark III. I paralympics seiles de endog som entypebåter.

– Har du en slik Norlin-båt får du utstedt to målebrev – et som entypebåt og et målebrev etter R-regelen, forklarer Førde.