Mads og Tomas Marthisen vant NM i 49er 2020

Supermønstring av ninerne

Det gror godt i 49er og 29er klassen som var samlet til NM i helgen

Publisert Sist oppdatert

Det hadde lyktes å samle gode felt både i 49er og 29 klassene da man skulle avholde NM for begge klassene i Tønsberg. Mesterskapet ble avsluttet søndag før de værste kulingkastene satte inn, men det ble avviklet et tilstrekkelig antall seilaser til at seilerne fikk gjennomført et fullverdig mesterskap. Med ni båter i 49er og 19 i 29er må man si seg godt fornøyd med deltakelsen.

Mads og Tomas Mathisen viste form

Det var knyttet seg særlig spenning til om hvor Mathisen-brødrene Mads og Tomas sto i forhold til voksende flåte av 49ere og om hvordan de unge Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty hadde klart overgangen fra 29er der de var blant verdens beste lag i 2019. Begge lagene viste solid seiling og tok henholdsvis en klar 1. plass og 3. plass i mesterskapet. Ungguttene seilte bedre og bedre ettersom regattaen skred frem, men måtte, ikke overraskende, gi NM sølvet til Jostein Aker og Jacob Undrum som er på full fart tilbake i klassen etter å ha tatt en pause fra 49er seilingen. Helene Næss og Marie Rønningen hadde byttet ut FX riggen med vanlig 49er doning, og klarte seg bra mot de tyngre og presumptivt sterkere gutta.

Neppe come-back, men hjertelig gjensyn

Christoffer Sundby har holdt formen ved like i Melges 24, men det var første gang på lenge han forsøkte seg i 49er da han stilte opp i årets NM

Christoffer Sundby og Frode Bovim viste seg igjen i 49er etter et opphold på 15 år. De la opp etter OL i Athen i 2004 der de tok 4. plass. Noe come-back er det neppe snakk om, men at veteranene hadde det moro er det ingen tvil om. - Jeg har aldri vært så støl etter en regatta i hele mitt liv, sier Sundby som nå er 41 år gammel, til Seilmagasinet. Sundby og Bovim kom til dekket bord ettersom de andre seilerne i klassen hadde stilt båt og utstyr til disposisjon. Noe annet enn en sporadisk opptreden blir det neppe på veteranene, men Christoffer Sundby lot seg inspirere av miljøet og deler nok gjerne av sin erfaring med de unge og ivrige seilerne.

29er start 2020
49er start 2020

I 29er klassen ble det dobbelt dansk, med Helene Wolff og Carl Emil Sloth i en klasse for seg. Mellom de fire neste båtene skilte kun fire poeng. Rebekka Johannesen og Silje Cerup-Simonsen, datter til Linda Andersen, norsk OL mester i E-jolle fra 1992, tok 2. plassen foran Balder Støen og Emil Forslund, som ble gjeldende norgesmestere. Markus Berthet og Rudolf Ugelstad hvis farfar med samme navn var OL reserve i Finnjolle i 1960, mens Amalie Wang og Fredrikke Foss, også de fra kjente seilerfamilier tok NM bronse.

Helena Wolff og Carl Emil Sloth vant 29er klassen