Norgescup-start til helgen

TETT: Det vil bli tett med joller som seiler ut og inn fra Ulabrand Seilsenter under MentorNorge NC1.

250 joller på Lysakerfjorden

KNS Ulabrand Seilsenter vil fylt med over 250 joller når norgescup-sesongen starter til helgen.

Publisert Sist oppdatert

Det første blir kanskje det største, for mye tyder på at det som vil komme til å være årets største jolle-arrangement når sesongen 2018 er omme, finner sted allerede til helgen. Da vil KNS være vertsskap for den første norgescupen av året, og påmeldingen forteller om tilsammen 259 joller og brett fordelt på klassene Optimist, Laser (Standard, Radial og 4.7), 29er, RS Feva og brett-klassene RS:X og Bic T293.

Størst er som vanlig Optimist-klassen der 110 seilere er påmeldt i A-klassen, mens de yngste og mer uerfarne i B-klassene tilsammen teller 21. Blant de 110 i A-klassen er det et 20-tall svenske seilere.

Fyldige Laser-klasser

I Laser Radial stiller imponerende 42 seilere med både jenter og gutter. Klassen er som kjent olympisk for jentene, og i fravær av KNS’ egen Line Flem Høst, som er skadet, er nok Caroline Rosmo fra Bundefjorden den som er nærmest det å holde et olympisk nivå. Men hun vil utvilsomt få konkurranse fra mange av guttene.

29 seilere deltar i Laser 4.7, og i denne klassen debuterer flere seilere som har tatt steget fra Optimist og over i Laser 4.7. At det er varslet lite vind under norgescupen taler trolig til deres fordel, noe som gjør at de vil få en snill tilnærming til en ny klasse.

Kun fem seilere er påmeldt i klassen for garvete Laser-seilere; Laser Standard.

 – Totalt sett er jeg imponert over hvor mange Laser-seilere det er, og jeg tror 42 Radial-seilere må være rekord i NC-sammenheng, sier regattasjef Nichlas Fure.

Fire baner og 80 funksjonærer

Flere utlendinger enn norske seilere er påmeldt i 29er-klassen. Hele 11 svenske lag har funnet veien til KNS Ulabrand Seilsenter på Bygdøy. I tillegg kommer det et dansk lag, mens på hjemmebane har det norske 29er-miljøet klart å mønstre syv lag.

Brettmiljøet er sterkt i KNS, og på hjemmebane deltar ni seilere i OL-klassen RS:X og 15 i Bic T293.

– Vi sender seilerne ut på fire ulike baner slik at båttypene får hver sin bane, bortsett fra 29er og RS Feva som seiler på den samme, sier Fure.

Så mange baner krever et stort apparat, og regattasjefen forteller at rundt regnet 80 medlemmer av KNS stiller opp for å avikle arrangementet. På land blir det sosiale bygd rundt klubbhuset på Ulabrand, og det vil være sponsorer og båtutstyrsbutikker som får vise seg frem.

– Musikk blir det også, lover Nichlas Fure, som forteller at dette er det største jollearrangementet til KNS på mange år.

Flau vind

Hva han ikke kan hverken love eller gjøre noe med er været og vinden. Noe nærmere om det kan yr.no si, og de varsler pent vær, men også beskjeden vind. Lørdag blir det 3 m/sek fra øst og søndag 1 m/sek fra nord, ifølge yr.

– Vi håper at vi skal kunne klare å lage gode og fair seilaser for seilerne, og vi vil forholde oss til klasseklubbenes instrukser om at seilasene bør foregå i et vindregister mellom 2 og 12 m/sek, sier Fure, som nok vil få den største utfordringen med den nedre grensen.

MentorNorge NC1, som er regattaens offisielle navn, har sin egen Facebook-side, og der vil man forsøke med ulike live-sendinger fra regattabanen og med intervjuer og rapporter fra land.