REKORDMANGE: Det blir rekordstore felt med Optimist-seil å se på den italienske innsjøen Garda i påsken.

Norske påskeseilere inntar Gardasjøen

Rekordmange norske seilere har latt seg friste mer av Gardasjøen enn en snørik norsk skipåske.

Publisert Sist oppdatert

85 seilere med ditto følge er i disse dager på vei til Gardasjøen i Italia for å delta i ulike arrangementer. 58 optimistseilere skal være med i gigantarrangementet Lake Garda Meeting, Peer Moberg har tatt med seg 21 seilere til en treningsleir for Laser 4.7 og Laser Radial, og seks Waszp-seilere skal være med på en treningscamp i denne klassen.

I tillegg reiser fem norske 29er-lag til treningsleir i Cavalaire i Frankrike.

Noe for Guiness rekordbok

– Ja, vi har vel aldri vært så mange norske seilere her i påsken noensinne. Det er blitt en tradisjon å samle alle, både Optimist-, Laser- og Waszp-seilere, til en middag i påsken, og i år tror jeg vi blir over 200 stykker, sier Thomas Nilsson, som omtaler seg selv som optimistseilernes media- og sosialminister.

Lake Garda Meeting er verdens største Optimistjolle-arrangement der det til sammen deltar nærmere 1500 optimistjolleseilere. Regattaen arrangeres i år for 36. gang, og den er bare blitt større og større for hvert år.

– I klassen for de eldste seilerne, som kalles «juniores», er deltagelsen begrenset til 1000. Den kvoten er fylt opp. I klassen for litt ferskere seilere, «Cadetti», er begrensningen 500 seilere, forteller Nilsson til SEILmagasinet.

Per i dag er det ennå 177 ledige plasser i denne klassen, men de tilsammen 1323 Optimistjollene som i år vil legge ut på Gardasjøen, er ny rekord – og noe for Guiness rekordbok. Ialt deltar det seilere fra 33 nasjoner – hvorav Japan og Mexico er representert for første gang.

Første del av påsken vil Optimist-seilerne bruke til å trene – deretter blir det regatta.

– Vi har med oss seks norske trenere, og vi vil holde på i fre dager før det braker løs, forteller Thomas Nilsson.

Kvalitetstrening i Laser

– Jeg tror aldri vi har hatt en treningsleir med så mange gode trenere før, sier Peer Moberg, som selv har tatt initiativet en treningsleir for Laser 4.7- og Laser Radial-seilere på Gardasjøen.

Han har fått med seg en liten tropp av internasjonale trenere, som skal gi råd og tips til 21 norske seilere og 19 andre Laser-seilere fra Europa. Moberg vil selv være en av trenerne. Gintarė Scheidt, kona til legenden Robert Scheidt, en annen. Sølvmedaljøren i Laser i Ol i Athen, Andreas Geritzer fra Østerrike, er også med i trenerkorpset.

Etter treningsleiren på Gardasjøen, reiser Moberg rett til Mallorca, der han skal følge Anders Pedersen i Finnjolle i regattaen Trofeo S.A.R. Princesa Sofia. Han har også et samarbeid med en dansk og en sveitsisk seiler som Pedersen trener sammen med og som han skal følge opp der.

Fedre-coaching i 29er

Til Gardasjøen reiser også seks norsk Waszp-lag for å delta i en stor, internasjonal Waszp-leir der, mens fem 29er-lag drar til Frankrike.

– I Frankrike skal vi trene i fire dager sammen med syv svenske lag. Det blir en slags form for «fedre-coaching» der Geir Dahl Andersen, svenske Thomas Moss og jeg skal være trenere, sier Per Christian Bordal, som foruten å være generalsekretær i Norges Seilforbund, også er 29er-pappa.

Etter treningen skal de delta i en europacup-regatta som starter langfredag og varer frem til 1. påskedag.

WASZP-TRENING: Seks norske Waszp-lag skal være med på camp på Gardasjøen.