SJOKKERENDE: – Det var sjokkerende å høre om hva som hadde skjedd på vei ned til Barcelona, sier Emil Forslund og Jenny Skirstad Pollen.

Norske seilere ranet på motorvei

På vei til en regatta i Barcelona ble en norsk bil med tre 29ere og en RIB stoppet og ranet. Men den norske sjåføren tok opp jakten på ranerne og fikk stoppet dem.

Publisert Sist oppdatert

Fire norske 29er-lag er for tiden i Barcelona for å trene og seile regatta, men for å få båter og utstyr dit, er de unge seilerne avhengige av foreldre som tar landeveien fatt og bringer alt hva de trenger fra Norge til Spania.

På denne turen fikk en av foreldrene til seilerne, som kjørte alene, en overraskende og sjokkerende opplevelse. Det er to av seilerne, Emil Forslund og Jenny Skirstad Polen, som forteller dette.

Det hele skjedde rett etter grensepasseringen mellom Frankrike og Spania på motorvei A9 i området Figueres–Girona. Den norske forelderen kjørte alene og ønsker å være anonym.

«Det er noe galt med hengeren»

– Det kan forekomme at ensomme sjåfører blir stoppet og ranet i dette området. Det har vi hørt om, og det som skjedde i dette tilfellet, var at sjåføren i den norske bilen ble stoppet og fortalt at det var noe galt med tilhengeren. Den ene av de to i bilen som stoppet den norske bilen, ble med forelderen bak til tilhengeren, samtidig som den andre snek seg inn i bilen og stjal en veske som lå der, forteller Emil.

– I vesken var det lommebok, penger, pass, PC, iPad, solbriller, diverse regattapapirer og sånne ting som er superviktig ikke å miste, legger Jenny til.

Tok opp jakten

FORT: Den anonyme sjåføren har tatt opp jakten på tyvene i bilen foran, og speedometeret viser at det går unna – med henger.

Den norske sjåføren oppdaget dette straks da vedkommende var tilbake i bilen. Forelderen tok opp jakten på tyvene umiddelbart og fulgte etter i hastigheter som lå langt over lovlige fartsgrenser med tilhenger. Den norske sjåføren tutet og blinket på tyvene foran, som til slutt stoppet og slapp fra seg den stjålne vesken – og kjørte videre. En del av innholdet var der fortsatt, men pengene og kostbare solbriller var borte.

– Selv om forelderen ønsker å være anonym, vil vi gjerne fortelle om hendelsen slik at andre skal få vite om at slikt kan skje, og at de ikke må la seg lure og stopper, sier de to norske seilerne.

HENGEREN: Med denne hengeren bak bilen opptok den norske forelderen jakten på ranerne.

Saken er politianmeldt

Saken er blitt anmeldt til spansk politi og vil bli gransket.

– Politiet sier at dette med ran av ensomme sjåfører er et økende problem nå under pandemien ettersom flere står uten jobb, men med bilder av raner-bilen som ble tatt av den norske sjåføren, håper politiet at i hvert fall at denne saken skal bli løst, sier Emil og Jenny.

UT AV BILEN: Her slippes den stjålne vesken ut av bilen. Bildene av forfølgelsen ble overlatt til politiet som var takknemlige for snarrådigheten til sjåføren.

Hendelsen forhindret likevel ikke seilerne i å stille til start i europacup i 29er i El Balís i nærheten av Barcelona i helgen som var. Emil som seiler sammen med Balder Støen, endte på 11. plass, mens Jenny og Julie Sverdrup ble fjerde best av jentelagene. Det var uvante forhold med mye bølger og lite vind. Bedre ble det ikke ved at Emil og Balder begge følte seg syke under regattaen.

Seilerne er fortsatt i Barcelona denne uken for å trene videre mot neste europacup i Hyères i Frankrike og videre mot den norske uttagningen til World Sailings ungdoms-VM.