MÅLGANG: «Feelgood» krysser mållinjen ved Hankø ved 0800-tiden lørdag.

Første 2Star-båter i mål

Christer Lie og Peder Staubo i Arcona 430 «Feelgood» var først over linja på Hankø. Vi tok en prat.

Publisert

– Det ble ganske krevende på kryssen sydover mot Risør. Vi seilte med liten fokk og rev i storseilet, samme seilføring som i Færderseilasen, men dette var mer krevende. Det var medstrøm og grov sjø. Lette «Mika» klarte å seile over bøkene uten å miste fart, mens vi pløyet sjøen mer, og hadde ikke samme driv, forklarer Lie. Han forteller at strømmen ikke var slik strømkartet så, men at de hadde godt med medstrøm ved Svenner, men fikk den i mot ved Risør.

Det var flere båter som brøt fredag kveld på grunn av de tøffe forholdene.

Redusert seilstørrelse

– Det er mye viktigere med mindre seil i bølger enn på flatt vann. Under forholdene vi hadde måtte vi styre mer på bølgene, og når du faller litt av, så blir det mye krefter. Det er mye lettere å seile i mye vind på flatt vann hvor du kan pine, forklarer Lie.

«Feelgood» behold seilføringen over til Väderöarna fra Risør, men så at andre tok ut revet i storseilet.

– Vi fikk en båt som var enklere å styre med mindre seil. Stor sjø og høy fart gjorde at det sprutet godt over dekk. Det blåste fremdeles 15 m/s, men regnet forsvant utover kvelden. Vinden var for kraftig og for skarpt for annet enn fokk, forklarer Lie.

Deilig avslutning

Etter Väderöarna ble revet fjernet og de byttet til en større fokk.

– Det ble en rask og behaglig avslutning på regattaen i vestavind og sol. Fokk var bra, og det var først inn Hankøsund vi kunne sætte spinnaker, noe vi ikke gjorde, forklarer Lie.

– Vi mistet det gode resultatet på kryssen. Vi slet med å holde farten til «Mika» som vi skulle ha vært en time før i mål. De rundet før oss ved Risør, og var bare 20 minutter bak oss i mål, sier Lie.

FØRST: Christer Lie var først i mål, men ikke tidlig nok.