BEST: Burling og Tuke leder OL uten å seile særlig raskere enn sine konkurrenter.

Suverent best uten å være suverene

Burling og Tuke har vunnet alt de har stilt opp på siden OL i London. Det er verdt å studere deres taktiske og strategiske valg.

Publisert Sist oppdatert
SJEKK: Danmark lå nr 2 på kryssen i fjerde seilas. NZ 8. Begge har fri vind til kryssmerket, men Danmark velger å slå. Danmark seiler seg inn i røkla på layline (bilde 3). Vinde rommer, og NZ står opp ...

Under OL i London 2012 ble Burling og Tuke slått av Outteridge og Jensen fra Australia. Outteridge og Jensen deltar også i år, og ligger på en tredjeplass, uten å ha vunnet en eneste regatta. Outteridge og Jensen har kun vært foran Burling og Tuke i en seilas.

Burling og Tuke er også America’s Cup-seilere. De seiler på svenske «Artemis»

Forsiktig seiling

Burling og Tuke er meget selvsikre i 49er. De tar aldri sjanser. Det sies at starten betyr alt. Slik er det ikke for 49eren fra New Zealand. De starter gjerne med babord halser bak hele feltet. Nivået er så høyt, at alle er over i det skuddet går, og dermed kan Burling og Tuke krysse linjen noen meter bak, men med høyere fart, og fri vind.

Etter de første minuttene ligger Burling og Tuke sjeldent langt fremme, men med en strategi om fri vind, og riktig banevalg, så er båten topp ti på toppmerket. Derfra spiser de seg oppover på listen fra merke til merke. De overstår merke aldri, og har ekstremt god kontroll på vinklene inn mot merket, både på kryss og lens.

Ofte gjør konkurrentene bedre valg, men Burling og Tuke gjør aldri store feil. Det er plasseringen over målstreken som teller. De seiler bra under alle forhold. Deres svakeste seilas er en syvende. 

Burling og Tuke gjør at det ser enkelt ut å vinne, tross for at de verken er suveren på starter, fart, eller veivalg.

Sjekk replay

Det er interessant å studere Burling og Tuke seilaser. Du kan se regattaene som 2D eller3D grafikk. Det finnes en app til å laste ned for nettbrett.

Sjekk også seilingen til Ragna og Maia Agerup i 49er FX. De seilte sine to beste seilaser i går med en 4. og 6. plass. Jentene ligger nå på en 13. plass etter 9 seilaser. 

 

LES: Pass opp for Peter Burling

LES: Verdens beste seilere i 2015

LES: 49er seilere best igjen

LES OGSÅ: Nye koster i Emirates Team New Zealand

 

 

FORSIKTIG: Burlig og Tuke startet bak alle på 3. seilas, men kom ut i fri vind på babord halser som båt nr. 20. På kryssmerket var de 8, men falt til 12 på lensemerket. Andre kryss valgte de babord banehalvdel, og fikk ...