Helene Næss og Marie Rønningen tok sølv i prøve-OL og er nå midt i opptrappingen av forberedelsene til selve OL.
Helene Næss og Marie Rønningen tok sølv i prøve-OL og er nå midt i opptrappingen av forberedelsene til selve OL.

Portugal samler OL-seilerne

Stor aktivitet denne uken i skyggen av et uvisst OL.

Publisert Sist oppdatert

Mens Finnjollene starter sin Finn Gold Cup i Porto senere i uken er 49erne samlet i Cascais litt lenger syd i Portugal, på en bane eksponert mot Atlanterhavet og kjent for frisk vind.

Norsk på 8. plass i 49erFX

Regattaen startet tirsdag med tre seilaser. Franske Sebesi Lili og Jauvin Yann tok en klar ledelse etter første dag med plasseringene 2, 1 og 7, foran Tamara Echegoyen og Paula Borcelo ESP and Martine Grael og Kahena Kunze, BRA. Helene Næss og Marie Rønningen ligger på 8. plass etter første dag med 10, 3 og 14. plass og kort vei opp til 4. plass sammenlagt. Også Pia Dahl Andersen og Nora Edland er med i Cascais, men det unge jentelaget fullførte ingen av gårsdagens seilaser.

Mer helsepersonell er påkrevet

Mens seilerne gjør sin forberedelser som om OL i Tokyo vil gå etter planen, er det stor bekymring i Japan og sterke reaksjoner etter at arrangøren tidligere i uken rekvirerte 500 ekstra sykepleiere på toppen av de 10.000 helsepersonell som allerede er rekruttert til lekene. I går ble det også rettet forspørsel om 200 idrettsmedisinske eksperter som frivillige. Samtidig opplever Japan rekordstor smitte og liten grad av vaksinasjon i befolkningen. Motstanden mot OL er stor og mer enn 70 prosent av Japans innbyggere er nå negative til lekene om to og en halv måned.

Innbyggerne tar regningen, IOC inntektene

Den offisielle regningen for OL er på 15.4 milliarder dollar, men tallene er trolig mye større. Skattebetalerne tar regningen, mens IOC som er avhengig av TV inntektene står på for at lekene skal gjennomføres etter plan. Tokyo er nå nedstengt og en endelig avklaring om OL vil neppe finne sted før man ser effektene av tiltakene.