Det er i TP52-klassen det skjer i 2018

Valg av enskrogsbåt i America’s Cup får positive konsekvenser for 52 Super Series.

Publisert Sist oppdatert
SATSER: Ben Ainslie og hans Land Rover BAR blir med Gladiator for 2018-sesongen.
BEST: «Azzurra« vant i 2017. Dette laget har sammen med Quantum Racing alltid ligget høyt oppe på resultatlistene.
TRIM: Sjekk skjøtevinklen ril fokka, og hvor mye storseilsbommen er vinklet til lo. Langt over midten.
ANDRE: Tyske «Platoon» klatret opp på andreplass sammenlagt.

Ni nye TP52-båter skal bygges i vinter, og regattaserien vil utvides med flere lag. Tre av lagene bruker disse superraske 52-foterne som oppkjøring til America’s Cup.

Samler toppseilere

I 2017 deltok 10 lag i denne svært kostbare serien av seks regattaer i Middelhavet, og USA. Å flytte de 52-fots lange båtene fra Europa til USA utgjør bare en brøkdel av regningene som betales i løpet av året. De fleste lagene har budsjetter på 15-20 millioner kroner hvor de fleste av seilerne får godt betalt for å ha det gøy.

Pengebruken blir neppe redusert når Quantum Racing bruker sin TP52-satsning for å bygge et lag for New York Yacht Club, med ambisjoner om å få pokalen til bake til der mange mener den hører hjemme. Quantum Racing endte som nummer tre i 2017.

Bain Ainslie og hans lag BAR har heller ikke gitt opp håpet om å få pokalen tilbake til England hvor det hele startet, og har hoppet om bord i «Gladiator». «Gladiator» endte som nummer 8 av 10 lag i 2017.

I 2018 sesongen vil alle regattaene bli seilt i Europa, og det blir bare fem. Serien starter med regatta i Sibenik, Kroatia,  23. mai, og avsluttes i Valencia i september.

Sterke italienere

Luna Rossa er utpekt som utfordrer til 36. America’s Cup. Også dette lager vil bruke 52 Super Series som oppkjøring til America’s Cup. Deres nye TP52 er under bygging hos Persico boatyard i Bergamo, verftet som også har bygget Volvo Ocean Race-båtene.

Båten skal være ferdig i mai, og i mellomtiden bruker laget en brukt båt. I løpet av vinteren vil lage plukke ut unge lovende seilere, og plukke de beste til  52 Super Series.

Francesco Bruni skal styre Luna Rossa. Den nye båten blir designet at Borin.

I 2018 blir det derfor to sterke italienske lag. «Azzurra» fra Sardinia vant serien 2017 og blir laget å måle seg mot.

Flere lag

Det er både eksisterende lag og nye lag som bygger nye båter. «Phoenix» med Hasso Plattner vender tilbake til serien og bygger ny båt, også hos Persico boatyard. Laget vil trene i Sør Afrika i vinter. XIO Hurakan fra Italia er et annet lag som returnerer.

OL-seileren Eduardo de Souza Ramos fra Brazil bygger ny båt, og stiller med ett rent brasiliansk lag. 52 Super Series 2018 vil bestå av 13 lag, hvor 9 stiller med helt ny båt. Det blir spennende å se hvordan utviklingen går, og om det er mer å hente på skrog, rigg og seil.