Seil- mot motorbåt på foiler

Svensk elbåt med foiler mot italiensk seilbåt på Gardasjøen

Publisert Sist oppdatert

Like fort - seil mot motor

Den svensk EL- båtbyggeren Candela har laget en video der man for første gang matcher en foilende motorbåt mot en foilende seilbåt. Candela C-7 motorbåt og den italienske Persico 69F, som begge foiler, viste seg å være tilnærmet like raske da de prøvde seg mot hverandre på Gardasjøen i Italia tidligere i denne uken.

Begge nådde hastigheter på rundt 30 knop i lett bris. Persico 69F seilbåt ble bygget for regattaseiling og kan etter sigende komme opp i cirka 35 knop selv i lett vind.

For Candela C-7 - en elektrisk motorbåt som allerede er i serieproduksjon muliggjør foliene lang rekkevidde på ren batterikraft med hastigheter som tidligere bare var mulig i forbrenningsmotorbåter. Med en cruisehastighet på 22 knop og en topphastighet på 30 knop, kan den fly i 2,5 timer 40 kWh-batteriet går tomt. Dette er to til tre ganger lenger enn konvensjonelle, raske elektriske båter, ifølge Candela. Foliene gir også en roligere og jevnere gange.

I følge Candela er C-7 for tiden den mest solgte elektriske motorbåten i Europa, med 30 solgte båter på litt over et år.