Færre, men større båtbutikker

Først forsvant matbutikken på hjørnet, så var det bare noen få elektronikkbutikker igjen. Nå har endringene kommet til båtbutikkene.

Publisert Sist oppdatert

I gode, gamle dager var butikkene drevet av eierne. Kundene fikk personlig service og hadde ofte stor glede av butikkeierens kompetanse. Nå er det store kjeder som styrer handelen. Kjedene vinner på pris, men sjelden på service. Netthandel truer også den ærverdige båtbutikken.

Det nye konseptet fungerer for båtfolk med høy kompetanse, men ikke for en fersk båteier. Butikker drevet på gamlemåten er tapere. Kundene kommer inn i butikken for å få råd og tips, deretter kjøper de gjerne utstyret billigere andre steder. Ekspertisen til butikkeierne er gull verd, men betalingsviljen er lav.

– Bransjen er i forandring. Det blir færre salgssteder og de lokale butikkene forsvinner. Det er høyere prispress, og prisene på varer varierer mer. For å drive båtbutikk i dag trenger du høyt omsetningsvolum og god kunnskap om varene, mener Ketil Svennberg Jakobsen i Seatronic.

– Biltema, Jula og Rusta er våre største konkurrenter. Kundene har blitt mer prisbevisste, supplerer Poul Mortensen i Maritim på Billingstadsletta, trolig Nordens største båtutstyrsbutikk i omsetning.

Skandinaviske grupperinger

De store, nordiske utstyrskjedene, SeaSea, Hjertmans og Maritim er tilsynelatende konkurrenter, men på eiersiden er selskapene nå svært tett sammenknyttet. Siden 2017 har svenske Hjertmans og NMS (den norske Maritim-kjedens moderselskap) hatt samme eier. I 2019 kom også SeaSea-eier Byggplast inn under paraplyen og sent i 2022 kjøpte NMS en majoritetsandel i Seatronic i Moss.

Flak i Kristiansand er en diger grossist. Firmaet inngikk i en en strategisk allianse for distribusjon i 2015 da de kjøpte 30 prosent av aksjene i danske Palby Marine, som har en tilsvarende posisjon i Danmark. I 2010 kjøpte Flak båtbutikken Skaane i Horten.

Flak er 100 prosent eid av Nautec, Nordens største grossist av båtutstyr. Nautec eier også Watski, som i dag er skilt ut som et eget e-handelsselskap.

Trenden er at de mindre båtbutikkene enten blir nedlagt eller kjøpt opp av storaktører. I elektronikkverdenen er det Power og Elkjøp som gjelder, pluss nettbutikken Komplett og noen få til. Noe tilsvarende kan vi få i båtverdenen.

– Maritim har nå samme eier som en av våre konkurrenter. I praksis er alt som før, men vi drar fordeler av størrelsen ved innkjøp av varer, forteller Poul Mortensen.

Omsetning i millioner kroner

Selskap 2019 2020 2021
FLAK (grossist)199250322
Maritim Båtutstyr120163205
West System71123117
Eurofritid619775
Seatronic658482
Watski4363
Marine Shop192844
Nautic Marine192427
Best Marine Oslo369
Ahoy7

Oppgang under pandemien

Regnskapstall på Proff viser gode år for båtbutikkene i Norge. Flak og Maritim har hatt en voldsom vekst i omsetning de siste årene. Koronaepidemien kan være en grunn til dette. Båtmarkedet har i denne tiden også vært svært bra, og omsetningen av bruktbåter har vært stor. Båtkjøpere tar gjerne flere turer innom båtbutikken før ferien, butikkbesøk der lommeboken står på åpent gap.

– Det var helt vilt under pandemien, da vi måtte holde dørene stengt. Vi fikk satt opp et klikk-og hent-system og klarte å øke omsetningen, forteller Mortensen.

På det mest travle har butikken hatt over 700 kunder som har lagt igjen over tusen kroner hver på én dag.

– For tre år siden måtte vi stenge inngangsdørene, og vi trodde vi måtte permittere ansatte, men vi klarte å opprettholde samme omsetning, forteller Ketil Svennberg Jakobsen i Seatronic.

Pandemien førte til økt båtinteresse, og folk fikk tid til å oppgradere båten selv.

– Netthandelen reddet oss, og netthandelen har forandret mye. Dette har gjort kundene mer prisbevisste, men det er utfordrende å leve av netthandel, mener Jakobsen.

– Vi så spesielt under pandemien at båt var én av avdelingene som hadde merkbar stor vekst, økningen var i underkant av 40 prosent, forteller Laila Solberg hos Biltema.

– For fjoråret så vi en liten omsetningsnedgang målt mot pandemiårene, men fortsatt er omsetningen langt høyere enn i forkant av pandemien. Dermed kan vi si at Biltema opplever å komme styrket ut av perioden, og at flere kunder har funnet at merkevarene våre innen båtprodukter er høyst konkurransedyktige, oppsummerer Laila Solberg.

Vi spurte også om hvor stor andel båtutstyr utgjør av Biltemas totalomsetning, men det ønsker ikke kjeden å gå ut med.

MARITIM: Anders Dahldog Poul Mortensen driver butikken på Billingstadslette som var en franchisebutikk, men som Norway Marine Supply nå har kjøpt.
MARITIM: Anders Dahldog Poul Mortensen driver butikken på Billingstadslette som var en franchisebutikk, men som Norway Marine Supply nå har kjøpt.
SEATRONIC: Ketil Svenneberg Jakobsen satser videre på ekspertise i sin butikk, som delvis har blitt kjøpt opp.
SEATRONIC: Ketil Svenneberg Jakobsen satser videre på ekspertise i sin butikk, som delvis har blitt kjøpt opp.

Gode råd er dyre

Vi lokkes inn i elektronikkbutikker av lave priser, og kommer ut av butikkene med et langt dyrere produkt. Selgere er mer motiverte av å få kunder til å kjøpe produkter som kjedene tjener godt på. I matbutikkene velger vi enten billig, med minimal service og produktutvalg eller dyrere, med bedre utvalg og bedre service. Slik er det foreløpig ikke blitt i båtbutikkene.

I båtbutikker er vi i dag vant til å møte en betjening med dyktige fagfolk som har egne erfaringer med produktene de selger. Slike fagfolk vil vi sannsynligvis savne i fremtiden. En kamp om lave priser gir mindre penger til lønninger. De ansatte du i fremtiden vil møte i butikkene har brukt mindre tid i båt - om du faktisk er så heldig at du får hjelp.

– Vår styrke er ekspertise, og det skal vi også fortsette med. Vi utvikler også nettsider hvor kunder kan søke råd, forklarer Ketil Svennberg Jakobsen i Seatronic. Han mener det er umulig for deres konsept i å etablere seg andre steder enn der de befinner seg - i Moss.

– I mange butikker går «de voksne» hjem klokken 1600 og tar helgefri. Slik er det ikke hos oss i Maritim. Vi skal ha kunnskap og kunne gi service helt til døra stenger. Det setter kunder pris på. De kommer fra Trysil i nord til Kongsberg i sør, legger Mortensen til.

Redaksjonelle artikler med kjøpslenker

«Affiliate» er en ny metode for butikker å nå sine kunder. Dette er en form for samarbeid SEILmagasinet nå tester ut med utvalgte båtbutikker, i form av er redaksjonelle artikler med lenker til relevante varer. Vi kan dermed gi praktiske råd og tips og samtidig lenke inn til aktuelt utstyr for oppgavene. SEILmagasinet får en provisjon av salgene artikkelen genererer. Slike Affiliate-artikler er godt merket fra vår side, og det redaksjonelle innholdet er skrevet i henhold til Redaktørplakaten

Produkter fra Kina

Båtbutikker har kjøpt varer fra grossister, som igjen har kjøpt varer fra leverandører. Produktet skal gjennom mange ledd, hvor alle leddene skal tjene en slant.

Biltema er en kjede som gjør det annerledes. Biltema har i senere tid også satset på båt, med stor suksess. Biltemas modell er å få produkter produsert i lavkostland under egen merkevare. Dette gjør at Biltema kan selge båtutstyr til en lavere pris, og samtidig ha en høyere avanse enn de tradisjonelle båtbutikkene.

Både Flak og Maritim merker konkurranse fra Biltema, og har produkter som kan konkurrere på pris.

Flak og Nautec har utviklet en egen serie av båtutstyr som de får produsert i lavkostland. Flak har kalt disse produktene «1852», og i skrivende øyeblikk har grossisten over 600 varer med dette navnet. Med 1852-produktene kan Flak selge etter samme modell som Biltema: Lavere pris og høyere fortjeneste. Om produktene er like bra som dyrere merkevarer vil tiden vise. Erfaringer fra Biltema er vel at noe er bra, men langt fra alt.

– Egne merkevarer vil vi se mer av i tiden fremover. Vi har lenge hatt suksess med eget bunnstoff. Med den størrelsen vi er i dag blir det enklere å utvikle egne merkevarer, hevder Poul Mortensen. Han sammenligner båtbutikkjedene med dagligvarehandelen, som også selger egne merkevarer til lavere priser, men som kan gi høyere fortjeneste. Også store innkjøp fra kjente leverandører vil bidra til lavere priser.

Båtfolkets nettbutikk

Ahoy er en ny nettbutikk som hadde sitt første regnskapsår i 2021. Da var det beskjeden omsetning. Nettbutikken er etablert i Sandefjord og er startet av båtinteresserte folk der blant annet tidligere administrerende direktør i nettbutikken Komplett er med på laget.

Ahoy har så langt fått sine varer fra grossisten Flak, og har et utvalg på over 13 000 produkter.

En nettbutikk krever en enkel og logisk navigasjonsmeny med gode tekster. Ideen er at kjøperen skal gjøre jobben selv med å finne riktig produkt. Dette kan være en tidkrevende jobb, som raskt kan bli dårlig timebetaling om du ikke gjør det i fritiden.

– Vi vil ha fysiske butikker også i fremtiden, men i kombinasjon med nettbutikker. Utviklingen vil fortsette med færre og større butikker. Jeg har tro på at butikkene vil samarbeide med båtprodusentene og bli flinkere på reservedeler, mener Ketil Svennberg Jakobsen i Seatronic. Han opplever at båtinteressen fremdeles er stor etter pandemien, og at yngre mennesker vil ha seilbåt. Det gir en billigere inngangsbillett til båtlivet, og langt lavere driftskostnader. •

Spesialist kjøpt opp

Norway Marine Supply AS, som eier den store båtutstyrskjeden Maritim, har kjøpt deler av mosseselskapet Seatronic.

Styreleder Ketil Svennberg Jakobsen understreker at oppkjøpet angår eierstrukturen i bunn og at det per i dag ikke er planer om endringer for hvordan de to forhandlersystemene opererer:

– Seatronic driver fint alene, men vi vil jo sammen jobbe for å ha gode rammebetingelser i et tøft marked, sier han til SEILmagasinet.

– Det blir stadig færre aktører på importsiden i bransjen. Er det ikke fare for at produktutvalget, særlig på elektronikksiden med dette blir mindre i norske butikker?

– Nei, planene er som sagt å videreføre vareutvalget. Både Seatronic og Maritim er kjent for å ha et bredt varesortiment og mange merkevarer i sine fysiske butikker. Det er noe vi erfarer at kundene liker, og absolutt noe vi skal fortsette med. Det er viktig for meg å presisere at Seatronic skal fortsette med samme navn, profil og sortiment, og at både jeg og Lars Jørgen skal fortsette som deleiere og topp motiverte ansatte, sier Svennberg Jakobsen.

Europas største båtbutikk i Asker

Maritim på Billingstadsletta har høyest omsetning av alle butikkene i kjeden. Etter at butikken flyttet noen hundre meter fra Slependen til Billingstadsletta, har omsetningen skutt i været.

– Vi ligger svært fordelaktig til, kort fra E18, og med parkering nær butikkdøra. Butikkens plassering er gull, mener Poul Mortensen. Han mener at Maritim her driver den største båtbutikken i Norden, kanskje i Europa.

– Markedet har falt etter pandemien, men vi klarer oss bra. Vi ligger på nivå med 2019, men er spente på hvordan 2023 blir. Nå styrker vi kompetansen på elektronikk, det ville vi ikke gjort om alt var svart. Vi jobber også med bedre lagerstyring. Butikken skal alltid ha varene kundene trenger, men likevel redusere lagervolumet. Varene skal ligge kortere på lager og de skal være raskere å finne.

Butikken på Billingstadsletta hadde tidligere privat eier, men eies nå av kjeden.

Hovedkontor med lager og nettbutikk ligger i Arendal, der også nettbutikken administreres. Norway Marine Supply, som eies av svenske Hjertmans Sweden AB, driver i tillegg en proffhandel i Arendal under eget navn, og omsatte for over 200 millioner kroner i 2021.