Inneholder kjøpslenker

Vintertest av termos

Ute på vannet er det godt å ha en kopp å varme seg på. Vi har testet termoser til dette formålet.

Publisert Sist oppdatert

Fisker Duncan Jones er stadig ute i skjærgården for å fiske. Han arrangerer guida turer og benytter ofte termoser for å forsyne turfølget. En varm kopp kaffe kan heve turen til et nytt nivå, og gjøre underverker i en kald kropp.

Termosen kan inneholde de herligste supper, mat og drikke. Hovedformålet med en termos må naturligvis være å holde på temperaturen over tid. Det er ingen som liker lunken kaffe! Derfor må temperaturen også være over et visst nivå.

Ifølge Norsk Kaffeinformasjon skal ferdig kaffe være serveringsklar når den holder en temperatur på 80 - 85 ℃. Ettersom kokepunktet til vann er 100 ℃; altså burde ikke varmetapet være over 20 prosent.

Sjekk utvalg av termoser hos Outnorth

Termostest i vinterkulda
TESTING: Kokken Duncan Jones har helt suppe i de ulike termosene, og sjekker dem ut i vinterværet i Vollen i Asker.

Fremgangsmåte

Duncan Jones har tidligere jobbet på kjøkkenet til legenden Eyvind Hellstrøm. Denne vinterdagen har han kokt sammen det han kaller for en Oslofjord Soppsuppe. Suppa fordeler han på fire termoser med lik mengde og temperatur i hver av dem.

Disse fire termosene ble deretter tatt med på fisketur og Jones har vurdert formfaktor, design, vekt, pris og kvalitet. Alle termosene har en kapasitet på en liter.

Temperaturtest

Vi gjennomført to temperaturtester:

  • Fra 100 ℃ over 12 timer inne

  • Fra 72 ℃ over 1 time ute

Slik fikk vi testet termosene i både varme og kalde miljø for å sjekke om dette spiller inn på varmetapet. Temperaturen ute var på -9 ℃, og temperaturen inne på kjøkkenbenken målte 20 ℃.

Alle termosene ble åpnet og lukket på samme tidspunkt. De fikk stå uåpnet over lengre tid da for mye åpning og lukking kan spille inn på varmetapet. Under testen inne ble termosene fylt til randen med kokende vann. Under testen ute ble de fylt til kvart kapasitet med Jones' soppsuppe.

Resultat

Temperaturtesten ute viste at alle termosene hadde et jevnt varmetap på litt over 20%. Stanley holder best på varmen. Primus gjør det dårligst i denne testen med et varmetap på 30%.

Resultater etter 1 time i -9℃

Temperaturtesten inne viste et tilsvarende resultat. I løpet av de første åtte timene har termosene et varmetap på rundt 40%. Stanley gjør det igjen best og mister 38,8 ℃ etter 8 timer. Den klassiske Thermos gjør det nest best, men er helt jevn med Esbit. Etter 12 timer vinner Thermos en knepen andreplass over Esbit med én grads forskjell. 

Resultater etter 12 timer innendørs (20℃). Målt i åttende og tolvte time.

Rangering

Testvinner: Esbit 1L

1. Esbit

Jones utroper Esbit som testvinner. Han er spesielt fornøyd med flaskens design og det faktum at den kommer med to kopper, som ingen av de andre kandidatene hadde. Dette er spesielt praktisk når man vil dele med flere.

Esbit fremstår som den mest kompakte av termosene til tross for at de rommer lik mengde. Det betyr at den får god plass i sekken. Dette er derimot testens dyreste.

Kjøp Esbit hos Outnorth

.

Varmest: Stanley 1L

2. Stanley

Vinner av temperaturtesten! Jones liker svært godt fargevalget og bærehanken, men synes den blir for stor og klumpete i sekken.

Den har derimot en tilsynelatende solid utforming, og vil gjøre seg bra i hjemmet. Det faktum at den holder lengst på varmen må jo sies å være termosen viktigste oppgave. Dette er testens nest dyreste termos.

Kjøp Stanley hos Jakt & Friluft

 

 

Klassisk: Thermos 1L

3. Thermos

Denne termosen utfører varmeforvaltningen tilnærmet likt testvinneren. Den har et klassisk design som har vært dominerende på markedet.

Thermos har den beste hellemekanismen av de fire andre i testutvalget. Den er slank og gyllen. Jones mener at denne må vike for de to andre, men presiserer at det absolutt er en dugelig termos som gjør nytten.

Kjøp Thermos hos Outnorth

 

 

Kompakt: Primus 1L

4. Primus

Like kompakt som testvinneren, men taper grunnet lavest temperaturkonservering. Det er lite å trekke fram på denne over de andre bortsett fra at det er den billigste termosen i utvalget.

Designmessig er den stilren, med en nedtrykkbar hellemekanisme. Det er en fungerende termos uten å være i særklasse. 

Kjøp Primus hos OutNorth

.

..

 

Affiliate

Denne saken er skrevet som innhold av SEILmagasinets redaksjon, helt uavhengig av kommersielle aktører. Redaksjonens oppdragsgiver er leserne, og vi følger Vær-Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten. Kjøpslenker i artikkelen henviser til aktører som betaler en provisjon for eventuelle kjøp fra lesere av artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid, gjennom affiliate-lenker.