NORDOVER: «Aventura IV», Cornells siste båt, somhan brukte gjennom Nordvest-passasjen.
NORDOVER: «Aventura IV», Cornells siste båt, somhan brukte gjennom Nordvest-passasjen.

Disse landene bør du ikke seile til

Verden er blitt et farligere sted, mener jordomseilerlegenden Jimmy Cornell, som sier at langturseilere må ta sine forholdsregler.

Publisert Sist oppdatert

79 år gamle Jimmy Cornell har seilt rundt jorden tre ganger, og startet på 80-tallet ARC (Atlantic Rally for Cruisers) som mange hundre nordmenn har deltatt i. Han er sjokkert over overfallet på seks norske ungdommer i Panama nylig.

Les også: Norske seilere angrepet i Panama

Selv har han aldri har opplevd voldelige overfall på sine mange seilturer jorden rundt siden 70-tallet, men han opplever at verden er blitt farligere de senere årene.

Les intervju med Jimmy Cornell her: Den gamle mannen og havet (for abonnenter)

Fattigdom 

–Da vi seilte rundt jorden på 70-tallet var folk stort sett selvberget med mat på de stedene vi seilte til. Vi seilte i liten båt og forskjellen på levestandard var ikke så stor. Nå er forskjellen i levestandard mye større, og det er mye mer fattigdom, sier han.

Mange områder i verden bør man rett og slett holde seg unna på grunn av risiko for overfall og piratvirksomhet. Dette gjelder store deler av Afrika, deler av Sør-Amerika som Venezuela, Honduras og Guatemala og Filipinene i Stillehavet.

Ifølge Cornell kan man fortsatt seile gjennom Panama-kanalen, selv om det er rapportert flere overfall i Panama den senere tiden, men man må sine forholdsregler.

Agent

–Langturseilere må gå til marinaer, og bruk en lokal agent når du skal gjennom kanalen. Det koster litt penger, men er en god investering. Colon ved innseilingen til kanalen er en farlig by, sier Cornell.

Les også: Dysser ned saker for ikke å skade turistnæringen

Den erfarne langturseileren legger til at han håper at ikke hendelsen skremmer folk fra å dra på seiltur. Ifølge Cornell er det statistisk mye sikrere å seile enn å kjøre bil eller fly når man skal flytte på seg.