Slik bytter du navn på AISen

Stadig flere får AIS-sender om bord. Den sender ut informasjon om båten. Når båten bytter navn, så må dette også gjøres på AISen, slik går du fram.

Publisert Sist oppdatert

Vi byttet navn på en Em-Track B100, men programvare og fremgangsmåte er lik på det meste av AIS-sendere på markedet. Med enheten fulgte den en CD med programvare for å kommunisere med boksen, men få PCer har en CD-spiller. Det er programmet «ProAIS2» du skal bruke. Heldigvis er dette programmet tilgjengelig både for PC og Mac, gratis. Vi lastet det ned fra Digital Yacht som er en pålitelig leverandør. Det å laste ned programvare fra ukjente steder kan være en sikkerhetsrisiko.

USB-mini

I manualen ble det beskrevet at du kobler opp PCen mot AIS-senderen via en USB-kabel. En slik kabel skulle følge med enheten, men lå ikke sammen med manual og CD. Ved å bruke kamera på mobilen kunne jeg se at det var en USB-mini kontakt. Disse var vanlige en kort stund for en del år siden før de ble erstattet av USB-micro, og nå USB-C.

USB er en god standard som gjør det meste enklere, men nå blir det mer vanlig å bruke Bluetooth. Det ville gjort oppkoblingen enda enklere.

KABEL: Em-Track skal ha en USB-mini kabel for å kunne kobles opp mot PC.
PROGRAMVARE: Du trenger ProAIS2 lastet ned på datamaskinen.

Kontakt med Em-Track B100

Slik gjør du

• Last ned ProAIS2

• Koble opp PC med USB kabel til AIS-sender

• Om du ikke får kontakt, ta en omstart

• Velg «AIS Virtual COM port» I rullgardin meny

• Bytt navnet på båten

• Trykk «Write Configutation»

Programvaren var enkel å installere, og enkel å bruke. Digital Yacht har også laget en video som viser hvordan den brukes.

Men selv om alt virket å være i orden, så fikk jeg ikke data fra AIS-senderen. Jeg lese meg opp at AIS-senderen ikke trengte å være oppkoblet for å få kontakt, så jeg skrudde av båtens elektronikk.

Boksen lyste for det, som viste at den fikk strøm fra min PC via USB-kablen.

Øverst til venstre var det en rullegardinmeny, og der så jeg at jeg bare fikk opp «AIS Virtual COM port» om USB-kablen var tilkoblet Em-Track B100. Jeg forstod da at jeg hadde kontakt, men fikk allikevel ikke inn data.

Jeg brukte en Mac, og tenkte at jeg kanskje burde forsøke med en PC i stede. Mens jeg googlet litt, så oppdaget jeg at programvaren hang. Etter en oppstart av maskinen, så fungerte det. Jeg hadde kontakt, og fikk skrevet inn båtens nye navn, og trykket på «Write Configuration» som oppdaterte infoen i boksen. En dialogboks dukket opp, men det er bare å trykke seg videre.

Jeg fikk kontakt med boksen i ettertid, selv om den var skrudd på, og sendte.

PORT: Jeg valgte «AIS Virtual COM port» som var riktig, men fikk ikke date før jeg tok en omstart på datamaskinen.
KONTAKT: Etter å ha oppnåd kontakt var det bare å skrive inn båtens nye navn.

Marine Traffic

Etter at frustrasjon hadde snudd til suksess, tok jeg opp mobilen for å sjekke Marine Traffic. Jeg ble lettere skuffet da jeg så at båten fremdeles var oppgitt med det gamle navnet. Marine Traffic må hente den nye informasjonen, og det tar litt tid, tenke jeg. Dagen etter var fremdeles det gamle navnet der, men den tredje dagen, da jeg hadde en tur på fjorden og AISen stod å sendte over en lengre tid, så dukket det nye navnet opp.