SUVEREN: Peter Burling kan ta mye av æren for seieren på Bermuda

Tidenes yngste America’s Cup-vinner

Peter Burling er bare 26 år gammel, men har seilt i verdenstoppen alt i 11 år. Hvem er denne vidundergutten?

Publisert Sist oppdatert
RORMANN: Peter Burling tok også OL-gull midt under oppkjøringen til America's Cup

– Vi er helt blåst. Vi kom hit for å vinne, og akkurat nå tar vi America’s Cup tilbake til New Zealand. Jeg har vokst opp med å følge denne regattaen som en fan. Å være en Kiwi å være med på å få pokalen hjem er en drøm som går i oppfyllelse, utalte Burling etter seieren på Bermuda 26. juni.

Vokst opp med pokalen hjemme

Peter Burling ble født 1. januar 1991. Han var bare 4 år gammel da New Zealand tok pokalen hjem fra USA i 1995 da  Russell Coutts slo  Dennis Connor. I 2000 forsvarte New Zealand pokalen. 12 år gammel fulgte han Dean Baker forsvare New Zealand mot Allinghi, men Russell Coutts, engasjert av sveitserne skuffet hele nasjonen, og var med å flytte pokalen ut fra New Zealand. I 2013 ledet New Zealand 8-1 over USA, og trengte bare en seiler, men Peter Spithill gjorde tidenes comeback, og slo Dean Baker 8-9.

Nå har Burling gjort bragden med å få den tilbake igjen. Finaleseilasene gikk tidlig på morgenen i New Zealand, og det var trafikk kaos på veiene kl 04.00.

Født vinner

Peter Burling ble New Zealandsk mester i 2003, bare 12 år gammel, men i VM på Kanariøyene ble han bare nummer 40.

I 2006 ble han verdensmester i 420, bare 16 år, den yngste i historien. Året etter representerte Burlig New Zealand under OL i Bejing i 470-klassen hvor han ble nummer 11. Han var da den yngste deltageren på det New Zealandske laget, og den yngste seileren i OL noen sinne.

Som 21 åring ble det endelig OL-medalje. Peter Burling tok sølv sammen med Blair Tuke i 2012, slått av Nathan Outteridge og Iain Jensen, som var engasjert som skipper og vingetrimmer på Artemis.

2015 starter bra for Peter Burling. Da vant han VM i Moth, et mesterskap «alle» var med i. 

I 2015 fikk Burling og Tuke ISAF World Sailor of the year award. 

Etter OL i 2012 har Peter Burling og Blair Tuke vunnet alle 49er-mesterskapene de har deltatt i. Mens de andre America’s Cup-seilerne var opptatt på Bermuda, satset Peter Burling og Blair Tuke mot OL i Rio, hvor de innfridde sitt favorittstempel.

I 2013 ble Burling skipper på det New Zealandske laget under The Red Bull Youth America’s Cup, og vant.  

Sparket ut veteran

Peter Burling kom inn i America’s Cup sirkuset i rett etter OL i London. Han ble hentet inn av Dong-Young Kim for å seile som skipper på Team Korea’s White Tiger Challenge under America’s Cup World Series i San Francisco i 2012. Da var Burling den suverent yngste skipper i America's Cup sirkuset.

– Etter San Francisco hadde vi en tøff debriefing og kom opp med 20 punkter som måtte forandres. Vi måtte investere i tekologi, og mennesker som kunne levere. Vi måtte ta tak i neste generasjon seilere, og så at Peter Burling var en av dem, fortalte sjefen for Emirates Team New Zealand etter seieren.

Ut av laget gikk Dean Baker, og inn kom Peter Burling, ikke som skipper, men som rormann. Glenn Ashby er formelt skipper på laget, men det er Burling som nå får mest av æren for seieren.

 

 

 

 

 

 

TILBAKE: Det er 22 år siden Russell Coutts tok pokalen hjem til New Zealand. Nå er den på vei dit igjen.
GULL: Etter OL i 2012 har Peter Burling og Blair Tuke vunnet alle 49er-mesterskapene de har deltatt i.
VINNERNE: Emirates Team New Zealand består av tre seilere og tre syklister.
BEST: Emirates Team New Zealand hadde en bedre båt og en bedre skipper enn Oracle. De vant åtte av ni finaleseilaser.