Ny sjanse for INEOS

Hva skjer med America's Cup?

Ryktebørsen i full sving. Kanskje blir det seiling i England alt til neste år.

Publisert Sist oppdatert

Som vanlig, rett etter en America's Cup regatta er det mange spørsmål om de neste seilasene, om hvem som vil delta og hvor seilasene skal holdes. Det er pokalforsvareren, i dette tilfelle Royal New Zealand Yacht Squadron (RYS) som bestemmer, etter hvert i samråd med challenger of record, som det nå er klart blir Royal Yacht Squadron Racing, et selskap eid av RYS. Utfordringen blir støttet av INEOS og laget skal ledes av Sir Ben AInslie. Så langt ser alt greitt ut, om en da ikke velger å gjøre et nummer ut at utfordreren er et selskap og ikke en seilforening.

Deed of gift match i Cowes 2022

Det forlyder imidlertid at de to lagene allerede har besluttet å arrangere en "Deed of Gift" match allerede i 2022 og at seilasene skal arrangeres uten andre utfordrere i Storbritannia. Vinneren av seilasen lover å legge de neste seilasene, i 2024, tilbake til Auckland og igjen åpne opp for deltakelse fra alle. Trolig er ikke alle like glade for å bli holdt utenom et arrangement i 2022, og både New York Yacht Club og Luna Rossa Prada Pirelli teamet har uttrykt sin misnøye.

Andre mener dette opplegget vil bety mye for cupen. Det oppfattes som en gest overfor britene, men viser egentlig at det er Sir James Ratcliffe og hans INEOS som står bak, og at bare man ha penger nok, kan man få til hva som helst.

Det er ventet en kunngjøring med det første:

Det vil være en «Deed of gift» match i 2022 på Solent, etter avtale mellom INEOS Team UK og Team New Zealand. Taperen av denne vil umiddelbart presentere en utfordring som «challenger of record» for de påfølgende seilasene i 2024. Disse vil være åpne for alle og skal arrangeres i Auckland.

Seilasene i 2022og 2024 vil alle bli seilt i AC75, med noen forbedringer beskrevet i en ny versjon av AC75 klassereglene. Det vil også bli en innstramming av nasjonalitetsreglene, Nye utfordrere fra ethvert land vil kunne kjøpe og konkurrere i de eksisterende AC75 båtene, og bygge en ny i hjemlandet.

Et vedlegg til protokollen for 2024 vil bli publlisert i løpet av de kommende ukene, slik at potensielle utfordrere vil få tidlig informasjon. Den nye versjonen av AC75 klasseregler, for 2024, vil være tilgjengelig innen utgangen av 2021. En designpakke vil være tilgjengelig for potensielle utfordrere. Et design-symposium vil bli avholdt under 2022 arrangementet for å hjelpe utfordrere til 2024 i gang.

Stor Europeisk interesse

En America's Cup regatta i 2022 vil skape enorm interesse for cupen i Europa, og særlig i Storbritannia der pokalen oppsto etter seilasene i 1951 da den amerikanske skonnerten «America» tok pokalen. Til tross for mange forsøk har det siden ikke lyktes engelskmennene å ta den tilbake. Dette kan være muligheten alle venter på. Å slå et britisk lag på Solent, vil være en stor utfordring i seg selv. Om New Zealenderne tar denne risikoen kan det ikke tolkes på annen måte enn at de også vil høste av Jimmy Ratcliffes tilsynelatende utømmelige pengebinge.

UK: Jimmy Ratcliff kan få America's Cup til England uten å vinne.