TIDLIGERE OL-SEILER: Petter Mørland Pedersen står bak Lift Ocean
TIDLIGERE OL-SEILER: Petter Mørland Pedersen står bak Lift Ocean

Tidligere OL-seiler Petter Mørland Pedersen vil lage elbåt inspirert av America's Cup

Tidligere OL-seiler og ingeniør Petter Mørland Pedersen står bak Lift Ocean som utvikler elektrisk båt som skal fly på vannet med hjelp av hydrofoilteknologi.

Publisert Sist oppdatert

Det norske oppstartsselskapet Lift Ocean er inspirert av elbilrevolusjon, og vil endre båtindustrien. De mener at deres hydrofoilteknologi reduseres energibehovet med 60 prosent, energikostnadene med 90 prosent. Dette skal ifølge initiativtakerne muliggjøre utslippsfrie løsninger med lang rekkevidde.

Det er tidligere OL-seiler og ingeniør Petter Mørland Pedersen som står bak Lift Ocean.

­– Så vidt jeg vet, er vi det første selskapet i verden som utvikler et hydrofoilsysystem som båtprodusentene kan implementere i egen båtproduksjon, sier gründer og daglig leder Petter Mørland Pedersen i en pressemelding.

FLYR PÅ FOIL: Inspirert av seilbåter i Amarica's cup som kommer opp i 50 knop med seil, vil norske Ocean Lift lage elbåt med god rekkevidde.
FLYR PÅ FOIL: Inspirert av seilbåter i Amarica's cup som kommer opp i 50 knop med seil, vil norske Ocean Lift lage elbåt med god rekkevidde.

– Hydrofoil gir mening

Han mener at først ved bruk av hydrofoil, som løfter båtskroget ut av vannet, vil det gi mening å elektrifisere hurtiggående båter.

– Med det vil alt fra den tradisjonelle fritidsbåten til større motorbåter og yrkesbåter bli en del av det grønne skiftet med betydelige utslippskutt. Samtidig øker både komforten og båtgleden, skriver Mørland Pedersen i pressemeldingen.

Lift Ocean ble etablert i desember 2019, har på kort tid fått med seg solide investorer på laget og er i dialog med internasjonale selskaper for å levere hydrofoil-teknologi. I 2020 fikk Mørland Pedersen og Lift Ocean med seg Yinson med på eiersiden. Yinson er et malaysisk energiselskap med virksomheter innen offshore produksjon, fornybar energi og grønn teknologi, og i Norge kjent som kjøper av Fred Olsen Production i 2014. I tillegg har Christine Spiten via Atomico Angle Program og Petter Muren via sitt selskap Prox AS investert i Lift Ocean. Innovasjon Norge og Forskningsrådet bidrar også med støtte.

Video produsert av Lift Ocean.

Inspirert av regatta

– Yinson har et sterkt fokus på bærekraft, og vi søker alltid etter partnerskap med likesinnede selskaper som utvikler bærekraftige, energieffektive og kostnadsbesparende løsninger. Vi er sikre på at Lift Ocean er et slikt selskap, og er glade for å samarbeide mot utslippsfrie omgivelser, sier Eirik Barclay, konserndirektør for New Ventures and Technology i Yinson i pressemeldingen.

Lift Ocean har allerede fått sitt første oppdrag og gjennomfører nå et utviklingsløp sammen med en internasjonal kunde.

Den tidligere OL-seileren trekker fram at det særlig de siste årene har vært utvikling av raske seilbåter som har ledet an i utviklingen av hydrofoilteknologi. Foilen, eller vingen, løfter båten ut av vannet og reduserer motstanden betydelig. I seilkonkurransen Americas Cup, som pågår akkurat nå, oppnår seilbåtene hastigheter på over 50 knop, kun drevet av vinden.

Som tidligere profesjonell seiler er det her Mørland Pedersen henter mye av inspirasjonen fra og sier at hydrofoil som konsept nå er modent for hurtiggående motorbåter.

HYDROFOIL: Slik ser hydrofoil-løsningen til Lift Ocean ut.
HYDROFOIL: Slik ser hydrofoil-løsningen til Lift Ocean ut.