Artemis’ tur

Etter en lang motbakke løsnet det endelig for det svenske laget i America’s Cup.

Publisert Sist oppdatert

Det var lette vinder i Bermuda denne helgen, og bare seiling på søndag, men da ble det gjennomført tre seilaser.

Opp fra bunn

Artemis lykkes ikke under forrige America’s Cup, men satser igjen. Tross mye erfaring fikk laget skikkelig bank da de innledende rundene startet i Portsmouth med siste og nest siste plass. I Gøteborg på hjemmebane gikk det også trått, bortsett fra i tredje seilas hvor de var først over mållinjen.  Av de seks lagene lå Artemis nest sist sammenlagt. I Bermuda denne helgen var det Artemis som dominerte med andre, første og fjerdeplass.

– Denne regattaen betyr svært mye for oss. Vi har vist at vi har hatt potensialet, men har vært forfulgt av feil, kommenterer Artemis’ skipper, Nathan Outteridge.

Dramatikk mellom seilasene

Feil gjorde de også denne gangen. Kun minutter før andre start svingte den svenske båten bak den japanske. Der dukket plutselig dommerbåten opp.

– På det tidspunktet hadde vi ingen muligheter for å vike unna. Dommerbåten ble truffet i 25 knop midt mellom skrogene, heldigvis ble ingen skadet, men det ble seriøse skader på vår båt, forteller Nathan Outteridge.

På under to minutter ble baugsprydet og det ødelagte Code0 seilet på Artemis byttet. Utrolig nok vant de ikke bare starten, men også andre seilas.

Ujevn seiling

Det engelske laget som var best på hjemmebane i sommer har en negativ utvikling. Laget endte opp på samme poengsum som det japanske laget som kom nest sist. Etter en siste plass i andre seilas, var det nok en bra avslutning å få en andreplass i siste. Ben Ainslie og Co på Team Land Rover BAR ligger nå sammenlagt på tredje etter regattane i Portsmouth, Göteborg og på Bermuda.

På topp ligger Team New Zealand. De ble nummer to på Bermuda.

Vi er overrasket over våre gode resultater. Vi har ikke seilt mye under slike forhold. Og vinne siste seilas var skikkelig tilfredsstillende, forteller New Zealands rormann Peter Burling. 

45 FOT med Foiler: Artemis-laget har i hele vinter trent og eksperimentert med foiler i lagets 45-foter.
45 FOT med Foiler: Artemis-laget har i hele vinter trent og eksperimentert med foiler i lagets 45-foter.